Dostupni linkovi

EU osudila Izrael za kolonizaciju


Evropska unija optužila je Izrael da "aktivno" nastavlja kolonizaciju u istočnom dijelu Jerusalema, anektiranom 1967., s većinskim arapskim življem, zbog polemike o statusu istočnog Jerusalema kao budućeg glavnog grada nezavisne palestinske države.

"Razvoj istočnog Jerusalema tokom 2009. obilježen je nastavljanjem širenja kolonizacije i velikim brojem protjerivanja i rušenja palestinskih kuća", navodi se u godišnjem izvještaju EU-a , koji nije javno objavljen, ali ga je izraelski dnevi list objavio u srijedu a kopiju dostavio AFP-u.

U izvještaju se navodi da Izrael, de facto, nastavlja svoju ilegalnu aneksiju istočnog Jerusalema slabeći palestinsku zajednicu u gradu, sprečavajući urbani palestinski razvoj i konačno, odvajajući istočni Jerusalem od ostatka Zapadne obale.

Dalje se navodi da ilegalne aktivnosti podizanja novih naselja u istočnom Jerusalemu štete pregovorima o stalnom statusu Jerusalema i čine nepouzdanim stvaranje istočnog Jerusalema kao glavnog palestinskog grada.

U izvještaju se osuđuje, između ostalog, širenje jevrejskih naselja oko Starog grada i na neposrednim prilazima Jerusalema, te kritikuju "ideološke" izraelske arheološke iskopine.

Oko 250.000 Palestinaca živi u istočnom Jerusalemu kao i oko 190.000 jevrejskih doseljenika u 12 naselja, precizira izvještaj. Ističe se da u ovoj demografskoj bitci, Izrael koristi politiku kolonizacije kako bi konsolidirao svoju kontrolu nad istočnim Jerusalemom.

XS
SM
MD
LG