Dostupni linkovi

Očekuju se nova sredstva za borbu protiv AIDS-a


Od početka registracije oboljelih, od HIV AIDS-a od 1986. godine pa do danas u BiH je umrlo 118 osoba.
Od početka registracije oboljelih, od HIV AIDS-a od 1986. godine pa do danas u BiH je umrlo 118 osoba.
Prvi decembar obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Od ove bolesti u svijetu je umrlo više od dva miliona ljudi.

U BiH je trenutno virusom HIV inficirano nešto više od 50 osoba. Za prevenciju BiH je od Globalnog fonda za borbu protiv ove bolesti tražila oko 50 miliona dolara za petogodišnji program.

AIDS, odnosno sindrom stečenog imunološkog deficita, predstavlja napredni stepen infekcije virusom humane imunodeficijencije, odnosno HIV-om. Posljedica je razvoj specifičnih zaraznih i malignih bolesti.

HIV i AIDS, dakle, nisu isto. Osoba koja ima HIV ne mora da ima AIDS. A osoba koja ima AIDS, tj. sidu, mora da ima HIV.

Ministar zdravstva u Fedraciji BiH Safet Omerović kaže da je AIDS u BiH upotrebom dijelotvornih lijekova proglašen hroničnom bolešću, i više nije akutna smrtonosna bolest:

„U BiH imamo 52 osobe sa HIV-om, od toga u Federaciji 39, a imamo pod terapijom, i to ovom visokoaktivnom terapijom, imamo 26 slučajeva. U ovoj godini imamo novih šest slučajeva, ali nažalost što je loše ovdje – od ovih šest slučajeva imamo četiri slučaja sa razvijenim AIDS-om.“

Iz Globalnog fonda za borbu protiv HIV/AIDS-a u BiH očekuju nova sredstva, napominje Zlatko Čardaklija, koordinator za HIV /AIDS u Federaciji BiH:

„Radi se o negdje za prve dvije godine otprilike oko 20 miliona dolara za HIV, s tim što moramo još jednom napomenuti da nam je skrenuta pažnja na to da će vjerovatno biti u manjini za nekih 19 posto.“

Centri dobrovoljnog savjetovanja i testiranja na usluzi su svima onima koji žele da provjere da li imaju HIV, kaže Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH:

„Dovoljno se javiti u jedan od tih centara bez ikakve uputnice, bez ikakvog identifikacijskog dokumenta. Na taj način postižemo da pokušavamo premostiti ono što karakterizira našu sredinu, a to je rizik od stigme i diskriminacije koja je apsolutno prisutna.“


Od početka registracije oboljelih, od HIV AIDS-a od 1986. godine pa do danas u BiH je umrlo 118 osoba.
XS
SM
MD
LG