Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veća svest o problemima HIV pozitivnih osoba


Od 1985. u Srbiji je registrovano 2.414 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 962 umrlo
U Srbiji su od 1985. godine do danas od side umrle 962 osobe, govore najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje saopšteni na Svetski dan borbe protiv HIV-a.

Kao i u svetu, u Srbiji opada broj obolelih, dok je svest o problemima HIV pozitivnih osoba mnogo veća nego ranijih godina.

Četrdesetdvogodišnji Goran Kovačić iz Subotice već devet godina živi sa HIV-om. Za Radio Slobodna Evropa kaže da je jednog dana 2001. otišao na test, posle kog je saznao da je zaražen:Od 1985. u Srbiji je registrovano 2.414 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 962 umrlo. Zvanična evidencija, saopstila je Tanja Kovačević, direktorka Instituta za javno zdravlje, pokazuje da u Srbiji danas živi 1.382 osobe sa HIV-om, ali da procene govore da ih je oko tri hiljade:

"U 2009. godini otkriveno je 97 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 36 obolelo od side, a 17 umrlo. Među ovim ljudima dve trećine su muškarci, dok je najveći broj zarazenih i obolelih, oko 80 odsto, u Beogradu."

Judita Rajnhenberg, direktorka kancelarije UNICEF-a u Beogradu, izjavila je da se u svetu, pa tako i u Srbiji, dugogodišnji trend porasta novoinficiranih HIV-om u svetu zaustavlja, pa čak čak i smanjuje:

"Znači ima dobrih vesti. Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, broj novoinficiranih osoba u prošloj godini smanjio se za čak 17 odsto, a u mnogim zemljama prevalenca HIV-a je opala i među mladim ljudima. Znači da sistematične, kontinuirane i dobro usmerene preventivne aktivnosti spašavaju živote."


Tomica Milosavljević, ministar zdravlja Srbije, rekao je da je „partnerstvo“ ključna reč u borbi protiv HIV-a i side:

"Znači, ako se ne razume da je svaki problem na bilo kom delu Zemljine kugle i naš problem, onda se ne može razumeti ni da je u Srbiji svaki problem HIV pozitivnog čoveka problem svakog građanina. Onda mi ne znamo da rešavamo probleme."


Jedno od poslednjih istraživanja pokazalo je da u Srbiji čak 64,5 odsto seksualno aktivnih građana zabrinjava opasnost da se zaraze HIV-om, ali i da polovina ispitanih koristi kondom kao vid zaštite. Pitali smo mlade Beograđane, srednjoškolce i studente, šta znaju o sidi i HIV-u:Slogan pod kojim se ove godine obeležava 1. decembar u Srbiji je „Poveži se sigurno. Zaštiti ljubav. Koristi kondom.“
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG