Dostupni linkovi

Borba protiv AIDS-a: Problem u starijim liječnicima


Dan borbe protiv AIDS-a, Zagreb. Fotografije: Enis Zebić
Dan borbe protiv AIDS-a, Zagreb. Fotografije: Enis Zebić
Više od polovice osoba zaraženih HIV-om doživjelo je diskriminaciju od medicinskog osoblja, upozoreno je na obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv ove opake bolesti. Hrvatska spada u zemlje sa niskom razinom zaraze HIV-om.

U Hrvatskoj je ove godine od HIV-a liječeno 526 osoba, od toga sedmero djece mlađe od 18 godina. Kako se od 2005. ne bilježi porast broja oboljelih, Hrvatska spada među zemlje s niskom razinom zaraženosti. Iva Jovović iz UN Tematske skupine za HIV/AIDS:

„Dakle, u Hrvatskoj imamo dobru situaciju s HIV-om. Relativno mali broj osoba je zaraženo, liječenje je besplatno, svima dostupno i kvalitetno, imamo testiranje na HIV koje je besplatno i povjerljivo, ali nam nedostaje ta komponenta ljudskih prava.“


Istraživanje rađeno prošle godine pokazalo je da je više od polovice zaraženih doživjelo diskriminaciju od medicinskog osoblja, u prvom redu od stomatologa i ginekologa.

Mlađi liječnici nemaju predrasude, ali problem je u starijim liječnicima koji nisu educuirani o HIV/AIDS-u i nemaju takvih pacijenata..

„I kada im se takav slučaj desi, ne znaju što da rade i onda im je najlakše odbiti tog pacijenta i ne liječiti ga. U tim slučajevima mi sugeriramo osobama koje žive s HIV-om da se obrate zdravstvenoj inspekciji pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Bilo je nekoliko takvih slučajeva proteklih godina, pa je onda inspekcija naložila liječniku, a u par slučajeva i medicinskoj sestri da se moraju brinuti o tom pacijentu, dakle – da mu moraju pružiti određenu skrb."

VIDJEĆEMO REZULTATE

Krenuli su i prvi slučajevi otkaza zbog zaraženosti HIV/AIDS-om. Zamjenik pučkog pravobranitelja Dean Palić kaže za RSE da im se za sada obratila jedna osoba - zaštitar koji je izgubio posao kod privatnog poslodavca, jer je na redovitom liječničkom pregledu za produljenje licence u MUP-u ustanovljeno da je HIV pozitivan, a MUP-ov pravilnik – nasuprot znanstveno utvrđenim činjenicama – stavlja HIV na popis bolesti koje se prenose socijalnim kontaktom. Iz MUP-a je pred 4 mjeseca javljeno da se razmatra mogućnost izmjene tog pravilnika.

„Smatramo potrebnim požuriti stvar, jer se ovdje ne radi o jednoj osobi. Nama nije u interesu samo pomoći konkretnoj osobi koja se pritužuje, već samim otklanjanjem nedostataka u tom sustavu pomoći svim osobama koje se ili nalaze ili će se naći u toj situaciji. Rezultate ćemo vidjeti. Ishod još ne možemo reći, jer čekamo rješenje.“

Kristijan Stipančev
Udruga studenata medicine već 12 godina organizira obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, ove godine u čak 30 gradova Hrvatske. Danas su u središtu Zagreba dijelili propagandne i edukativne materijale i prezervative. Kristijan Stipaničev iz udruge kaže kako je njegov motiv educirati mlade, jer to nitko drugi ne čini.

„Svi znamo da u hrvatskim školama ne postoji spolni odgoj, mladi po zakonu vrlo rano mogu stupati u spolne odnose, a da nikada e dobiju informaciju o bilo kakvoj zaštiti o spolnim bolestima i o spolnom zdravlju. I to je ono što mi radimo: mi radimo u 65 škola diljem Hrvatske, ove godine educirat ćemo više od 4 tisuće učenika, sva predavanja su na temu spolnog reproduktivnog zdravlja i spolnih bolesti, s naglaskom na HIV/AIDS.“

Iva Jovović kaže kako se na prevenciji i obrazovanju radi i regionalno, već treću godinu u projektu u kojeg su osim Hrvatske uključene i Srbija, Bosne i Hercegovina i Crna Gora.

„Sada su početkom 11. mjeseca bili kod nas u Zagrebu mladi parlamentarnih stranaka sve te četiri zemlje i družili su se sa predstavnicima nevladinog sektora, ljudima koji žive s HIV/AIDS-om i ljudima iz javnog zdravstva da vidimo na koji način ti budući donositelji političkih odluka mogu pomoći u promoviranju ove teme, promjeni zakonodavstva i slično.“
XS
SM
MD
LG