Dostupni linkovi

Kosovo spremno za raspravu u Hagu


"Novorođenče" brani pravo na postojanje
"Novorođenče" brani pravo na postojanje
Ministar inostranih poslova Skender Hiseni izjavio je da je Kosovo spremno za početak rasprave o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Proces pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koji je inicirala Srbija, počinje 1. decembra.

Javna rasprava o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počinje 1. decembra. Svoje argumente izneće Srbija, kao inicijator procesa, Kosovo koje brani svoj stav ali i druge zemlje koje podržavaju ili se protive nezavisnosti Kosova.

Institucije u Prištini kažu da su spremne za početak sudskog procesa i da su podnele dve pisane izjave. U prvoj se izlaže pravo Kosova da postane nezavisna i suverena država a u drugoj je odgovor na protivljenje Srbije i drugih zemalja koje smatraju da je proglašenje nezavisnosti bilo suprotno međunarodnom pravu.

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni učestvovaće na javnoj raspravi, dok će argumente Kosova izneti predstavnik Prištine u ovom procesu Majkl Vud.

“Ostaje da Sud u optimalnom roku donese savetodavno mišljenje, ako uopšte oceni neophodnost donošenja takvog stava. Moramo imati u vidu i da Sud ne mora da iznese svoj stav”, rekao je Hiseni.

Očekuje se da javna rasprava na početku procesa traje desetak dana. Kosovo su do sada priznale 63 zemlje, članice UN. Vlada u Beogradu je izrazila očekivanje da će Međunarodni sud pravde u Hagu doneti odluku da je Kosovo nelegalno proglasilo nezavisnost, što bi onemogućilo dalje priznavanje nezavisnosti.

Međunarodni sud pravde u Hagu donosi savetodavna mišljenja koja nisu obavezujuća, ali se smatra da mogu imati politički uticaj. Kosova. Ministar Hiseni je rekao da je Kosovo dobro pripremljeno.

“Sigurni smo da će Sud primetiti napredak na Kosovu posle nezavisnosti, znaće da pozitivno oceni procese kroz koje prolazimo, a jedan takav test Kosovo je položilo na loklanim izborima. Verujemo u nepristrasnost Suda”, rekao je Hiseni.

Ali opozicione stranke nisu zadovoljne radom kosovskog ministarstva. Ibrahim Gaši iz Alijanse novo Kosovo kaže da čitav posao nije bio transparentan i izražava sumnju da se ministar Hiseni dobro pripremio za proces u Hagu.

“Od onih aktivnosti koje su nam poznate ne mogu reći da je urađen maksimum jer u poslednje vreme nije bilo nikakvih angažovanja ministarstva inostranih poslova, a ni kontakata sa državama koje će direktno ili indirektno učestvovati u procesu”, rekao je Gaši.

Institucije Kosova očekuju da Međunarodni sud pravde u Hagu donese pozitivno mišljenje o nezavisnosti Kosova. Priština se nada da će nakon aprila sledeće godine, kada se očekuje da se proces u Hagu završi, početi masovnije priznanje nezavisnosti.

Tokom nedavne posete Kosovu zamenik posebnog izaslanika UN za status Kosova Albert Roan rekao je da je proces pred Međunarodnim sudom pravde usporio nova priznanja Kosova. Roan je dodao da bi odluka Suda mogla sadržati uopštene definicije, koje bi pozitivno interpretirali i Kosovo i Srbija.
XS
SM
MD
LG