Dostupni linkovi

Napredak na listi TI - dobar znak


Nešto se ipak promjenilo?
Nešto se ipak promjenilo?
Crna Gora je, na listi Transparency Internationala, zauzela bolje mjesto u odnosu na prethodnu godinu, ali je i dalje visokorangirana po korupciji.

Na prošlogodišnjoj listi Crna Gora se nalazila na 85. mjestu, skupa sa Srbijom. Predsjednik Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije Gordana Đurović za RSE kaže da se radi o važnom pokazatelju.

"Rješenje, odnosno, informacije koje smo dobili vezano za položaj Crne Gore svakako je više nego prijatno, da je Crna Gora tako dobro popravila svoju poziciju sa 85. mjesta na 69. To je izvanredan rezultat, ako mogu to da kažem kao predsjednik Nacionalne komisije, imajući u vidu koje sve izvore Transparency International-a koristi za svoje izvještaje".

VISOKA KORUPCIJA I DALJE POSTOJI?

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, međutim, ukazuju da je mana ove statistike što možda pokriva samo administrativnu, ali ne i slučajeve visoke korupcije. Imajući u vidu činjenicu da u Crnoj Gori još uvijek nijedan slučaj velike korupcije nije završen osuđujućom sudskom presudom, već se cijeli sistem fokusira na marginalne slučajeve, poput presuda saobraćajnim policajcima za dvadeset eura mita, percepcija zasnovana na takvoj statistici nije održiva na duži rok, navodi se u izvještaju koji je Tranparency International-a dostavio MANS.

Gordana Đurović koja je ranije odbijala da komentariše nepovoljnu statistiku Transparency International-a, objašnjavajući kako se ona bazira isključivo na izvještajima nevladinog sektora, kaže da se u procesu izrade tog izvještaja nešto očigledno promijenilo:

"Htjela bih dodati da, vjerovatno, u ovom veoma popravljenom skoru za 2009. godinu Transparency International je ipak ispoštovao našu dobronamjernu preporuku, i pored izvještaja nevladinih organizacija, koristio izvještaj Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije. Naši sudovi su popravili svoj rad, još dosta predstoji, ali ovo ipak odslikava stanje. Ako poredimo prošle godine kada smo imali 37 pravosnažnih presuda u borbi protiv korucpije protiv 39 lica, a sada 376 protiv 500, protiv kojih je 137 lica osuđujuće pravosnažnom presudom u borbi protiv korupcije očekujemo još bolji rezultat, da se završe procesi koji vezani za specijalno odjeljenje tužilaštva i za specijalno odjeljenje u višim sudovima".

U opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji ocjenili su da je činjenica da je Crna Gora napredovala za petnaest mjesta na listi zemalja vezano za percepciju korupcije dobar znak, ali da to neće biti dovoljno sa aspekta obaveza koje stoje pred Crnom Gorom na putu evropskih integracija.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG