Dostupni linkovi

TI: Crna Gora napredovala 15 mjesta


Crna Gora je, prema stepenu percepcije korupcije, ove godine zauzela 69. mjesto, što je za 15 bolja pozicija u odnosu na prošlu, pokazalo je istraživanje međunarodne organizacije Transparensi Internešenal /Transparency International/(TI).

Osim Crne Gore, napredovale su i Makedonija koja se ove godine nalazi na 71. mjestu, i Srbija koja je na 83., dok je Hrvatska i dalje ispred Crne Gore, na 66. mjestu.

Pad od deset mjesta bilježi Albanija, koja je ove godine na 95 mjestu, dok je od zemalja u regionu i dalje najgora percepcija Bosne i Hercegovine, koja je na 99 mjestu.

Ovogodišnji Indeks percepcije korupcije pokazuje da su Novi Zeland, Danska i Singapur najmanje korumpirane zemlje, dok se među najkorumpiranijim nalaze Somalia i Avganistan.

TI, sa sjedištem u Berlinu, svake godine objavljuje Indeks percepcije korupcije koji se zasniva na istraživanjima koje su sprovodile brojne međunarodne organizacije, i rangira 180 zemalja po nivou korupcije od nula do deset, gdje se one sa indeksom smatraju najkorumpiranijim.
XS
SM
MD
LG