Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veća kazna za Glavaša?


Zagrebačko Županijsko tužilaštvo zatražilo je veće zatvorske kazne za Branimira Glavaša i ostalih petoro osuđenih za ratne zločine nad Srbima u Osijeku u slučajevima "selotejp" i "garaža".

Tužilaštvo je podnijelo žalbu, na presudu Županijskog suda u Zagrebu, kojom Vrhovnom sudu predlaže da se svim optuženima povećaju kazne, zbog posebno teških okolnosti u kojima su zločini počinjeni i visokog stepena krivične odgovornosti okrivljenih.

Glavaš, koji je pobjegao u BiH, jer posjeduje državljanstvo i ličnu kartu te države, u maju je osuđen na deset godina zatvora zbog komandne odgovornosti, jar je pripadnicima Samostalne uskočke satnije naredio hapšenje, mučenje i ubistvo sedam srpskih civila, čija su tela bačena u rijeku Dravu, prenose hrvatski mediji.

On je osuđen i za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu čiji je šef bio 1991. godine.

Drugooptuženi Ivica Krnjak osuđen je na osam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na sedam, a ostala trojica optuženih u slučaju "selotejp", Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić dobili su po pet godina.XS
SM
MD
LG