Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Preminule prve žrtve gripe H1N1 nakon cijepljenjaPrema pisanju lokalnog dnevnika u Njemačkoj preminula je prva žrtva koja je bolovala od svinjske gripe i to nakon primljenog cjepiva. U mjestu Leinefelde 55-godišnji muškarac cijepio se u četvrtak protiv H1N1 da bi preminuo dan nakon toga. Ministrica zdravstva Heike Taubert saopštila je da se slučaj preminulog muškaraca istražuje. "Nakon obdukcije više ćemo znati", kazala je.

Kineski glasnogovornik ministarstva zdravstva saopštio je u petak da su dvije osobe preminule nakon što su primile cjepivo protiv nove gripe. Obdukcija jedne žrtve pokazala je da je muškarac preminuo od infarkta dok je igrao košarku te je ministar objavio "kako je ovo slučajnost i da smrt muškarca nije povezan sa cjepivom kojeg je primio nekoliko sati ranije". Za sada su detalji smrti druge osobe nepoznati, prenosi China Daily.

"Iako je cjepivo rigorozno testirano i zadovoljava sve postavljene standarde, kod nekih osoba može uzrokovati nuspojave pa čak i smrt", saopštili su iz ministarstva.
XS
SM
MD
LG