Dostupni linkovi

Dačić: Vojvodina neodvojivi deo Srbije


Ivica Dačić
Ivica Dačić
“Ovo je najveći poraz autonomaša posle dve decenije - propala je njihova koncepcija o Vojvodini kao republici”, izjavio je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije i zamenik premijera u intervjuu za “Novosti”, govoreći o novom "prečišćenom" Statutu Vojvodine koji je upravo stigao pred srpske poslanike.

“Ako neko misli da je dobio republiku time što je dobio Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti, onda je on veliki marketinški majstor”, dodao je on i poručio da "nisu otvorena vrata za separatizam u pokrajini i da Srbija nikada neće dozvoliti da Vojvodina izađe iz njenog okvira".

Na konstataciju da je u prečišćenoj verziji Statuta ipak ostao ”Čankov član” o Novom Sadu kao glavnom gradu, Dačić kaže da je važna suština."U tom članu piše da je Novi Sad glavni administrativni centar, a ne glavni grad. Samo pitanje naslova nekog poglavlja ili člana je apsolutno nebitno u odnosu na ono šta u njemu piše. Ono što je neodvojivi deo Srbije nikakvim naslovima ili podnaslovima se ne može promeniti", tvrdi Dačić.

Odgovarajući na pitanje da li je ovakav Statut korak ka federalizaciji Srbije i da či je moguće povući paralele sa crnogorskim slučajem, Dačić je rekao da to nikako nije slučaj.

"Ovaj statut je daleko ispod onoga što je Vojvodina imala po Ustavu iz 1974. Ubačena je odrednica da je Vojvodina neotuđivi deo Srbije, pokrajina nema pravo da donosi zakone, da sklapa međunarodne ugovore, Vlada može pred Ustavnim sudom da ospori odluke vojvođanskih vlasti."

USVAJANJE KRAJEM NOVEMBRA

Poslanici Skupštine Vojvodine pre nekoliko dana su podržali pravno-tehničko usaglašavanje Statuta Vojvodine i Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, za koje je glasalo dve trećine poslanika.

Pravno-tehnička usaglašavanja odnose se na nekoliko tačaka koje su se našle u Predlogu statuta koji je Skupština Vojvodine usvojila pre više od godinu dana, ali se više ne pominju u Predlogu zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine koji je usvojila Vlada Srbije.

Ispravke u tekstu statuta, pre svega, odnose se na način na koji će biti sprovođeni referendumi u Vojvodini, na pitanja pokrajinske imovine koja će biti definisana posebnim zakonom, kao i na sklapanje međuregionalnih sporazuma, a ne međunarodnih ugovora, kako je prvobitno glasilo.

Poslanici su usvojili i amandmane Socijalističke partije Srbije u kojima se navodi da Vojvodina ne može da se definiše u Statutu kao deo srednje Evrope, već samo kao autonomna pokrajina građanki i građana koji u njoj žive i kao neodvojivi deo Republike Srbije.

Najoštrije kritke na račun izmena imali su poslanici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije koji su ocenili da je rasprava protivzakonita i protivustavna i optužili vladajuću većinu za separatizam.

Predsednik izvršnog veća Bojan Pajtić izjavio je da će pokrajina nakon usvajanja Statuta i pratećeg zakona o nadležnostima imati veću automoniju nego ranije, ali istovremeno mnogo manju nego veliki broj regija u Evropi i odbacio optužbe da je Statut separatistički akt dodajući da će to biti jasno svima već nekoliko nedelja nakon usvajanja.

Predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović najavila je da bi Statut Vojvodine i Zakon o prenosu nadležnosti mogli da budu usvojeni već do kraja novembra.
XS
SM
MD
LG