Dostupni linkovi

Šesnaesta godišnjica rušenja Starog mosta


Obnovljeni Stari most
Obnovljeni Stari most
Pogođen tenkovskim granatama Hrvatskog vijeća obrane na današnji datum 1993. godine srušen je Stari most. Tužna godišnjica već se godinama ne obilježava zvanično. U Gradskoj upravi mišljenja su kako nema potrebe jer je Most obnovljen.

U Udruženju skakača sa Starog mosta dugačijeg su mišljenja. Uz sirene i uz tradicionalne skokove obilježen je 9. novembar. Emir Balić, Klub skakača Mostari:

„Ovo je replika Staroga mosta. Onaj Stari most, koji je bitisao 400 godine, taj je sad nalazi dole, ispod ovoga Staroga mosta. On će biti nekada Stari most. Mislili smo poslije obnavljanja Staroga mosta da će Neretvom i med i mlijeko teći. Međutim, vidimo kakva je situacija politička u Mostaru. Užasna, gora nego ona i ratna i poslijeratna.“

Po prvi put obilježavanju tužne godišnjice prisustvovao je i Nedžad Kasumović koji je prije 16 godina snimio granatiranje i rušenje Starog. Njegove snimke zaprepastile su cijeli civilizirani svijet. Kasumović ogorčeno dodaje da je očekivao nakon 16 godina da će se stvari u Mostaru pokrenuti naprijed. Činjenica da su na Mostu danas samo bili osnovci iz, uslovno rečeno, većinski bošnjačkog dijela Mostara, te bošnjački političari dovoljno govori:

„Očekivao sam mnogo brže promjene. Čak i neke stvari su i ukazivale da bi mogle biti brže promjene. Međutim, politika je takva. Možda je i Sarajevo nama krivo - ja ne znam. Možda smo mi na nekim marginama događaja.“


Na današnji datum kada Mostar obilježava tužnu godišnjicu u svijetu se proslavlja rušenje Berlinskog zida. Većina građana s kojima smo razgovarali nije se mogla sjetiti što se desilo na današnji dan. Zbog čega - neki od njih koje smo zatekli na Starom moste kratko su nam kazali:

„Ovo treba cijeli svijet da obilježi da se više nikada ne ponove ovakve stvari. Mislim građevine će se obnoviti, ali mladost izgubljena, to je strašno.“
„Ne mogu da shvatim razum da li vlada, ja sam puki stranac rođenog grada.“

9. novembra 1993. godine snage Herceg-Bosne HVO uništile su Stari most, građevinu od međunarodnog značaja koja je premošćavala rijeku Neretvu povezujući istočni i zapadni Mostar. Kako je navedeno u optužnici Haškog tribunala, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić se terete kao učesnici združenog zločinačkog poduhvata za veliki broj zločina, među ostalim i rušenje Starog mosta. Sudski proces je u toku.

Pogledajte snimak rušenja Starog mosta kao i dokumentarni film "Dnevnik graditelja" Borisa Dežulovića i Jasmile Šbanić o njegovoj obnovi. Pogledajte također i zvučnu fotogaleriju o Starom mostu.





  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG