Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Anketa: Svet razočaran kapitalizmomSvet je, 20 godina nakon rušenja Berlinskog zida i pada komunizma u Istočnoj Evropi, razočaran kapitalizmom, pokazala je anketa koju danas objavljuje Bi-Bi-Si (BBC).

Samo 11 odsto ispitanika u 27 zemalja sveta smatra da privreda u kapitalizmu ispravno funkcioniše, a 51 odsto njih misli da su nephodne reforme.

Prema toj anketi, građani samo dve zemlje, SAD (25 odsto) i Pakistana (21 odsto) što je 20 odsto od ukupnog broja ispitanika, smatraju da
kapitalizam u sadašnjem obliku dobro funkcioniše.

"Čini se da pad Berlinskog zida 1989. nije ipak doneo veliku pobedu kapitalizma slobodnog tržišta kao što je to izgledalo u to doba, posebno nakon događaja u poslednjih godinu dana", prokomentarisao je predsednik instituta za istraživanja GloubSken (GlobeScan) Dag Miler, koji je sproveo ovo istraživanje.

Prema anketi, oko 54 odsto ispitanika odobrava raspad Sovjetskog Saveza, 22 odsto smatra da je to bilo loše, dok se 24 odsto ispitanika nije izjasnilo na tu temu.

Oko 23 odsto smatra da je kapitalizam pogrešan i da je neophodan novi model, a većina ispitanika u 17 od 27 zemalja zalaže se za veće regulisanje finansijskog sektora.
XS
SM
MD
LG