Dostupni linkovi

Sarajevo: razgovori o nastavku "butmirskog procesa"


Visoki dužnosnici EU i SAD razgovarat će danas u Sarajevu s liderima Stranke demokratske akcije BiH Sulejmanom Tihićem, Stranke za BiH Harisom Silajdžićem i Socijademokratske partije BiH Zlatkom Lagumdžijom o mogućnosti nastavka "butmirskog procesa".

Direktor Tajništva Vijeća EU za zapadni Balkan, istočnu Europu i središnju Aziju Zoltan Matinus i zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD Stuart Jones razgovarat će o tome da li postoji mogućnost nastavka "butmirskog procesa", tokom kojeg su međunarodni dužnosnici i dužnosnici BiH razgovarali o reformama u BiH i promjenama Ustava.

U Stranci za BiH smatraju da će glavna tema razgovora visokog američkog i europskog dužnosnika s predstavnicima Stranke za BiH biti ustavne promjene, dok su socijaldemokrate saopćile da će s Martinusom i Jonesom razgovarati o općim temama u vezi s "butmirskim procesom".

Cilj predstavnika EU i SAD je da do idućeg tjedna Vijeća za provođenje mira, koja je planirana za 18. i 19. studeni, postignu dogovor sa dužnosnicima BiH kojim će biti otvorena vrata za nove promjene Ustava BiH, ali i da se riješe druga pitanja koja bi ubrzala put BiH prema NATO-u i EU.
XS
SM
MD
LG