Dostupni linkovi

Zločinci kao holivudske zvijezde


Biljana Plavšić po dolasku u Beograd
Biljana Plavšić po dolasku u Beograd
(Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

Karadžiću je suđenje počelo, Plavšićeva je puštena na prijevremenu slobodu. Te su dvije haške vijesti obilježile sedmicu za nama. Karadžić je bio psihijatar, pjesnik čak, Plavšićeva univerzitetska profesorica. Dvoje ključnih ljudi rata protiv BiH, koji su, tvrde, jedino željeli Srbima napraviti nešto više životnog prostora. To što su taj zadatak obavljali sredstvima poput etničkog čišćenja i ubijanja, sitnica je koju prećutkuju. Ali u svom tekstu u britanskom Guardianu, Slavenka Drakulić, obrazlažući tezu da su ratove na Balkanu započeli i vodili akademski obrazovani ljudi, između ostalog kaže:

„Volimo vjerovati da su pjesnici i akademici, dakle obrazovani ljudi, isuviše fini i plemeniti da bi bili u stanju počiniti te grozne zločine protiv čovječnosti. Ali je hiljadu puta utvrđeno da obrazovan svijet nema ništa veće moralne principe od običnog naroda. Nema misticizma ni u čemu - u svakom čovjeku postoji potencijal i za dobro i za loše. Tanka linija razdvajanja sastoji se u tome hoćemo li Plavšićevu i Karadžića nazvati monstrumima ili ne.“


Kada je svojevremeno pred haškim sucima Biljana Plavšić priznala krivicu, u svom je emotivnom govoru između ostalog kazala kako „su desetine hiljada nevinih poginuli u organiziranom i sistematskom nastojanju da se muslimane i Hrvate protjera sa teritorija na koje Srbi misle da imaju pravo“. „To saznanje da sam odgovorna za te zločine i prljanje imena srpskog naroda pratiće me do kraja života“, kazala je Plavšićeva.

Ta ista ratna zločinka, Biljana Plavšić, puštena je na slobodu nakon odležane dvije trećine svoje kazne. Avionom Vlade RS stigla je u Beograd, gdje je nisu dočekali predstavnici vlasti Srbije, ali jeste Milorad Dodik.

Autor: Branka Mihajlović

Videćemo da li će neko od odgovornih u Srbiji reagovati na sledeće stavove premijera Milorada Dodika, ili je on, gostujući u Kažiprstu novinarke B92 Danice Vučinić, rekao ono što beogradski zvaničnici samo iz opreza nikada tako otvoreno ne bi:

„Moja je bila moralna obaveza da budem tu kada dolazi jedna žena koja je u godinama u kojima jeste prihvatila da odleži kaznu, prihvatila da to završi, iako je sama mislila da to nije pravedno, kao što sam i ja sam mislio da nije pravedno da bude osuđena na to.“


VUČINIĆ: Ali je ona sama rekla šta je počinila?

DODIK: Da, jeste naravno, ali morate da uđete u motive svega toga. Rekla je i za ono što nikad nije ni čula da se desilo, a rekla je da ne bi prolazila kroz ponižavajuće procese.

Činjenica je da haški optuženici ili u Hag odlaze iz Srbije, ili se u nju kao u svoju domovinu vraćaju. Svi su oni bili dugo vremena lepo zbrinuti u Srbiji. Imaju stanove ili kuće. Imaju sva potrebna dokumenta, uključujući i na vreme dobavljena rezervna državljanstva. Imaju svoje čuvare i glasnogovornike. I imaju deo javnosti koja ih i danas smatra nevinim žrtvama zle međunarodne urote.

Radovan Karadžić, da bi se pretvorio u doktora Dabića, morao je imati podobru logistiku. O Ratku Mladiću da ne pričamo. Goran Hadžić je tačno na vreme obavešten kad treba da se makne iz svoje komforne novosadske kuće.

Ipak, u današnjoj Srbiji, da ne grešimo dušu, nije haškim beguncima više lagodno. Međutim, u Srbiji danas nije lagodno ni onima koji gone haške begunce jer ne samo da se ne menja odnos javnosti prema njima već se učvršćuje dosadašnji stav - raste, naime, broj građana, sada već više od 50 odsto njih, koji smatraju da nije u interesu Srbije isporučivanje haških opruženika, kaže Svetlana Logar iz IPSOS Stratedžik marektinga.

To je posljedica nedovoljno jasnih poruka koje odgovorni šalju javnosti. Zločinci postaju heroji jer se propuštaju prilike kakva je bila npr. hapšenje Radovana Karadžića ili dolazak Biljane Plavšić, da se umesto sladunjavih holividskih priča podseti na zločine u proteklim ratovima za koje se sudi u Hagu:

„Prosto imate stalno utisak da naši političari i odgovorne institucije kao da oklevaju da do kraja otvore ustvari priču šta se sve dešavalo u tim nesrećnim godinama ratova.“


* * *
Pročitajte glavni prilog iz ovosedmičnog izdanja programa Pred licem pravde Počelo suđenje Karadžiću

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG