Dostupni linkovi

Počelo suđenje Karadžiću


Postoji mogućnost da Karadžiću bude nametnut branitelj ako odluči da se ne pojavljuje u sudnici
Postoji mogućnost da Karadžiću bude nametnut branitelj ako odluči da se ne pojavljuje u sudnici
Autor: Goran Jungvirth

(Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

Nakon 15 mjeseci od hapšenja i skoro 14 godina od podizanja optužnice, u Haagu je počelo suđenje Radovanu Karadžiću, bivšem lideru bosanskih Srba, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti koje je počinio na teritoriji BiH od 1992. do 1995. godine. Karadžić se, kako je najavio, nije pojavio u sudnici, ali je predsjedavajući sudija rekao da se njegova odluka o nepojavljivanju može shvatiti kao dobrovoljno odricanje od prisustva postupku koji se vodi protiv njega. Postoji mogućnost da Karadžiću bude nametnut branitelj ako odluči da se ne pojavljuje u sudnici.

Iako Radovan Karadžić bojkotira početak svog procesa, te se odbija pojaviti u sudnici, Haško tužiteljstvo počelo je ovaj tjedan s izvođenjem uvodne riječi opisavši zločine o kojima će se govoriti tijekom suđenja. Karadžiću se sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti, te ostale ratne zločine počinjene protiv nesrba u BiH između 1992. i 1995. godine.

Radovan Karadžić bio je centralna figura, glavni zapovjednik i arhitekt politike etničkog čišćenja u BiH, izjavio je haški tužitelj Alan Tiger na početku svog izlaganja o zločinima optuženo. Tužitelj Tiger (riječima sudske prevoditeljice):

„Godinama vrhovni komandant je naređivao svojim snagama da vrše kampanju prisilnog izvojevavanja monoetničke države iz teritorije etnički mješovite zemlje. Iako su Žepa i Srebrenica izmicali iz njegovih šaka, on je etnički očistio ogromne dijelove BiH i opkolio i stavio pod opsadu glavni grad.“


Osim brojnih citata, optužba je tijekom uvodne riječi pustila i neke snimke u kojim optuženi prijeti i nagovještava zločine koji će se dogoditi pod njegovom nadležnošću - primjerice Karadžićevu prijetnju u bh. Parlamentu 14. listopada 1991. godine:

„Nemojte da mislite da nećete odvesti BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak - jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje.“


Tužiteljstvo je najavilo kako će dokazati da je Karadžić imao potpunu kontrolu nad svojim potčinjenima, koje je kontrolirao preko stranke SDS-a, i preko kojih je sproveo etničko čišćenje na velikim područjima BiH:

„Tokom osvajanja teritorije, koju je on svojatao za Srbe, njegove snage su ubile hiljade bosanskih muslimana i Hrvata, zarobile još hiljade u bijednim i brutalnim logorima i zatočeničkim objektima i prislile stotine hiljada da napuste svoje domove.“


Optužba je opisala ukratko i svjedočenja dosadašnjih svjedoka na Haškom sudu koja će ući u dokaze kao već presuđene činjenice, kao i svjedočenja građana BiH koja će se tek čuti tokom suđenja:

„Kako su razne općine silom zauzele srpske snage, kako su njihova sela bila granatirana i razorena, kako su uhapšeni i sakupljeni, zajedno sa drugim nesrbima, i poslani u logore gdje su živjeli poput životinja, gdje su ih zlostavljali, silovali i ubijali, kako su prebacivani iz jednog logora u drugi u jednoj mreži zatočeničkih objekata koja se pokrivala nad više općina.“


Osim za zločinački poduhvat etničkog čišćenja koja je u pojedinim općinama dosegnula razmjere genocida, Karadžić se tereti za još tri udružena zločinačka poduhvata: teroriziranje stanovnika Sarajeva, uzimanje UN-ovih pripadnika za taoce i živi štit, te, kako je tužitelj Tiger rekao, za najveće masovno ubojstvo nakon Drugog svjetskog rata - zločin u Srebrenici.

Optužba je spomenula i niz suradnika optuženog Karadžića kojima se sudi, kojima se presudilo ili koji su već pušteni na slobodu nakon odslužene kazne, poput Biljane Plavšić:

„Dokazi će pokazati da je Biljana Plavšić ponosno govorila o tome kako je pozvala Arkana u Republiku Srpsku, a muslimane nazvala genetski kontaminiranim srpskim materijalom koji se preobratio na islam.“

Tužitelj će svoju uvodnu riječ nastaviti početkom idućeg tjedna, a predsjedavajući sudac O’Gon Kwon je upozorio kako postoji mogućnost da se optuženom Karadžiću nametne branitelj budući da se, inače, on odlučio braniti sam, a sad se odbija pojaviti u sudnici.

* * *

Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Niko nije iznenađen Karadžićevim nepojavljivanjem u sudu

Bahatost optuženika i nesuočavanje sa prošlošću


Mladi o Radovanu Karadžiću


Zločinci kao holivudske zvijezde

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG