Dostupni linkovi

Rusija podržava Dejtonski sporazum


Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas u Banjoj Luci da Rusija podržava Dejtonski sporazum i da on mora ostati temelj i pravni osnov koji se u potpunosti ispunjava. Harčenko je ovo izjavio nakon susreta s premijerom RS Miloradom Dodikom.

Tom prilikom, Dodik je rekao “da za njega butmirski proces ne postoji i da je to bila nepotrebna avantura koju su neki kreirali» najavivši da će u narednih desetak dana zakazati sastanak relevantnih političkih lidera u BiH, bez učešća stranih predstavnika ili eksperata.

„Naravno, i dalje sam privržen onom što je potrebno da se čini na dijalogu između lidera u BiH, što nije sporno. Ono što trebamo činiti u budućnosti jeste da nastavimo sa dijalogom i zbog čega ću možda već sutra zakazati sastanak lidera koji bi trebalo da se održi za desetak dana u Banjoj Luci, bez stranih zvaničnika i bez takozvanih stranih eksperata“, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa ambasadorom Rusije u BiH.

Ambasador Aleksandar Bocan Harčenko rekao je kako Rusija ostaje član Savjeta za implementaciju mira i BIH i da ostaje privržena Dejtonskom mirovnom sporazumu.
On je naveo da Rusija može da prihvati promjene, ako su utemeljene na saglasnosti između svih, na konsenzusu dva entieta i svih naroda u BiH.
"To je stav koji je od presudnog značaja. Zbog toga mi razumijemo da takozvani “butmirski paket” nije temelj i da nema saglasnosti u vezi sa njim. Razumijemo stav RS, a vidimo i stav drugih učesnika tzv. butmirskog procesa", pojasnio je Harčenko.

Premijer Milorad Dodik je rekao da je u budućnosti potrebno nastaviti dijalog mimo stranaca, te da će u tom s mislu i biti sazvan banjalučki sastanak relevantnih političkih lidera u Bosni i Hercegovini u narednih deset dana.
XS
SM
MD
LG