Dostupni linkovi

Doris Pak građanima BiH: Izađite na ulicu


Doris Pak - "neprospavane noći" zbog BiH
Doris Pak - "neprospavane noći" zbog BiH

Evropska parlamentarka, nezadovoljna neuspelom drugom rundom pregovora u Butmiru, poručuje da bez kompromisa nema ni države BiH, ni članstva u EU

Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak, je izjavila da je vrlo tužna zbog neprihvatanja ponude koju je međunarodna zajednica predstavila političarima u Bosni i Hercegovini, objavljuje Dojče vele.

Ona je u Strazburu izjavila da nema utisak da su političari u Bosni i Hercegovini zainteresovani da pomognu svojoj zemlji da postane demokratska i potpuno funkcionalna država.

Pak je izjavila da je razočarana civilnim društvom u BiH, koje bi, prema njenom mišljenju, trebalo da pokaže više interesa i da izvrši pritisak na svoje političke predstavnike.

„Da sam ja u poziciji bosanskih Hrvata, Srba ili Bošnjaka, ja bih izašla na ulicu! Tražila bih od drugih da krenu sa mnom i tako objasne političarima u Mostaru, Sarajevu, Banjaluci da moraju da rade u interesu građana i za njihovu budućnost. Ovako političari mogu da se i dalje osećaju moćno i da nastave sa svojim zapaljivim govorima“, rekla je Pak.

Ona je ocenila da ni posle druge runde razgovora u Butmiru nema napretka, odnosno približavanja, kompromisa i pomirenja.

„Ako nema kompromisa u BiH, neće biti ni države. Ako Bosna i Hercegovina želi da uđe u Evropsku uniju, ona može ući samo kao država BiH, a ne kao entiteti pojedinačno“, upzorila je Doris Pak.

Ona, ipak, dodaje da je zadovoljna činjenicom da međunarodna zajednica i dalje želi da nastavi razgovore, ponudi pomoć i neku vrstu platforme.

„Mi smo zainteresovani za dobrobit naroda u BiH i izgleda da smo mi jedini zainteresovani za to. Nisam primetila da većina političara u BiH ima takve neprospavane noći, kakve ja imam kada mislim na BiH”, ocenija je ona i podsetila.”

U cilju postizanja rezultata, Pak je predložila da bi EU trebalo da razmotri mogućnost kaznenih mera s obzirom na činjenicu da je Evropska unija “upravo ta koja finansira mnogo stvari u BiH”.
XS
SM
MD
LG