Dostupni linkovi

Sabor nastavlja raspravu o promjeni Ustava



Hrvatski će sabor nastaviti zasjedanje raspravom o pokretanju ustavnih promjena, na temelju vladina nacrta. Vlada predlaže izmjene Ustava nužne za zatvaranje nekoliko pregovaračkih poglavlja i ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Ustav sada propisuje stroge uvjete za uspjeh tog referenduma, po kojima bi za referendumsku odluku trebala vecina svih upisanih biraca, što je, po vladinu tumačenju, nemoguće ispoštovati.Vlada zato predlaže da se na referendumu o ulasku Hrvatske u EU odlucuje većinom birača koji su glasovali u Hrvatskoj, uz uvjet da mu je pristupila većina od ukupnog broja birača.

Premijerka Jadranka Kosor kazala je, pak, da je vlada otvorena za razgovor o idejama da se ti uvjeti dodatno ublaže, kako bi se olakšao ulazak Hrvatske u EU.

Blaže uvjete vlada je predvidjela i za slanje pripadnika Oružanih snaga RH izvan granica Hrvatske, o cemu bi Sabor, umjesto dvotrećinskom, mogao odlučiti kvalificiranom većinom.

Vlada predlaže i da se Ustavom omogući izručivanje hrvatskih državljana pravosudnim tijelima drugih članica nakon ulaska Hrvatske u EU, a predvidjela je i mogućnost potpisivanja takvih ugovora sa zemljama izvan EU.
XS
SM
MD
LG