Dostupni linkovi

"Realne šanse" za članstvo BiH u Savjetu bezbjednosti


Željko Komšić
Željko Komšić
Postoje "realne šanse" da BiH 15. oktobra postane nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za RSE.

Komšić koji u Njujorku lobira za nestalno članstvo BiH u ovoj svjetskoj organizaciji, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako je većina zemalja dala pozitivan odgovor na kandidaturu.

Najavljuje da će u utorak u Vašingtonu s predstavnicima američke administracije razgovarati o predstojećem sastanku u Butmiru, zakazanom za 20. oktobar.

RSE: Gospodine Komšiću, kakva su očekivanja kad je u pitanju kandidatura BiH za nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti?

Komšić: Očekujemo da BiH sigurno prolazi kao kandidat. Ali pazite, to nikad ne možete biti apsolutno sigurni. Glasanje zemalja članica UN-a je tajno, ali sudeći po onome što smo dosad dobili kao pismenu podršku zemalja i kao usmenu podršku, možemo to očekivati. Međutim, nikad ne možete reći da je posao gotov sve do onog trenutka dok glasanje ne bude završeno. Glasanje je 15. ovog mjeseca. Mi se nadamo i očekujemo da će veliki broj zemalja dati podršku Bosni i Hercegovini. I u tom smislu ovdje se u Njujorku privode kraju sve aktivnosti vezano za uspješno okončanje cijele kampanje koju možemo zvati „BiH nestalna članica Vijeća sigurnosti“.

RSE: Imali ste niz susreta. Kakva je atmosfera vladala sa druge strane pregovaračkog stola?

Komšić:
Postoji ta opšta sklonost ka BiH. Ona je zaista dobronamjerna kod većine zemalja. Čak bih rekao, bojim se da ne preuveličavam, da nekako svijet želi da vrati neku vrstu moralnog duga Bosni i Hercegovini, odnosno da nam potvrde da imamo mi i pravo i kapacitet da budemo nestalna članica Vijeća sigurnosti. Postoji ta pozitivna emocija kada je riječ o BiH. A naše je, naravno, onog trenutka kad budemo u Vijeću sigurnosti UN-a, da ne iznevjerimo toliko povjerenje. Naravno, biće delikatnih situacija s obzirom na sve teme koje se raspravljaju u Vijeću sigurnosti. Ne moramo nabrajati sva svjetska pitanja - počev od globalnog zatopljavanja, smanjenja emisije štetnih gasova, pa do ovih neuralgičnih tačaka u regionu, palestinskog pitanja, iranskog nuklearnog programa, krize u Afganistanu, Irak itd. I to će, po meni, onda tek biti pravi test i za BiH, odnosno test njene sposobnosti da se nosi sa nekim - možda pretenciozno zvuči, ali je zaista tako - globalnim pitanjima i temama.

Poseban osvrt na butmirske razgovore

RSE: Gospodine Komšiću, s kim ste se uspjeli sastati?

Komšić: Danas imamo sastanak s predsjednikom Generalne skupštine UN-a, novim, koji će i voditi tu cijelu sjednicu, odnosno i samu proceduru glasanja. Sutra smo u Vašingtonu, a u Vašingtonu je sasvim druga tema - to je, prije svega, put BiH ka NATO-u i trenutna situacija u BiH oko ovih pregovora, tzv. butmirski pregovori. Zašto Vašington? Zato što čini mi se da jedna od važnih stvari, koja možda toliko nije ni prisutna u našoj javnosti, jeste da je pokrenuta procedura u američkom Kongresu donošenja zakona koji bi, kao i svaki zakon, obavezivao i administraciju američku i diplomatiju i politiku ubuduće ako on prođe, a koji se tiče opredijeljenosti SAD-a da BiH i Crna Gora postanu punopravne članice NATO-a. I u tom smislu imamo zaista malo i pregust raspored razgovora sa kongresmenima, senatorima i sa jednim od sponzora ovog zakona. Naravno, biće prilike još i da razgovaramo i sa članovima američke administracije da vidimo kako stvari stoje oko američkog angažmana u BiH i regionu - znate da je sad to top tema - s posebnim osvrtom na tzv. butmirske razgovore i pregovore.

RSE:
Kad ste spomenuli, bosanskohercegovačka javnost od jučer priča da će Barak Obama u maju naredne godine posjetiti Sarajevo prilikom otvaranja nove američke ambasade. Imate li vi nekih naznaka?

Komšić: Neka to ostane sad zasad na tom nivou. Ja u ovom trenutku ne bih želio to da komentarišem, neka ostane na tom nivou.

RSE: Dakle, svakako je živa diplomatska aktivnost. Samo za kraj da ponovimo šta bi u stvari za BiH značilo nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti?

Komšić: Generalno govoreći, to jeste afirmacija BiH. BiH koja je dugo vremena, pa i evo sad u nekom obliku, npr. kad se raspravlja o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, je bila objekt Vijeća sigurnosti UN-a i rasprava u Generalnoj skupštini UN-a. Prvi put bi se, dakle, desilo da BiH na ozbiljan način izađe kao subjekt tih dešavanja, ne samo kao zemlja kojom se bave UN i njegova tijela, u ovom slučaju Vijeće sigurnosti, nego da i BiH bude članica UN-a koja odlučuje o nekim pitanjima. Druga stvar, jako je bitno s obzirom na mogući razvoj situacije u BiH, mislim na neke pesimističke prognoze, odnosno u regionu cijelom, da ste na mjestu koje je srce svjetske politike. Bez obzira što velike sile, naravno, pojedinačno kroje ipak globalnu politiku, niko normalan, niko pametan, niko ozbiljan nije spreman zanemariti ulogu Vijeća sigurnosti UN-a, odnosno ono o čemu se tamo raspravlja i odluke koje se tamo donose.
XS
SM
MD
LG