Dostupni linkovi

Goranu Miliću definitivno oduzet stan u Beogradu


Zgrada u kojoj se nalazi stan Gorana Milića, Foto: Vesna Anđić
Zgrada u kojoj se nalazi stan Gorana Milića, Foto: Vesna Anđić

Izvršitelji Četvrtog opštinskog suda u petak su u pratnji policije prinudno ispraznili stan poznatog hrvatskog novinara Gorana Milića, koji je najavio da će pravdu tražiti u Strazburu

Novinaru Hrvatske Televizije Goranu Miliću nakon 17 godina suđenja oduzet je stan u centru Beograda koji mu je pre više od dvadeset godina dodelila Radio-televizija Beograd. On kaže da će se žaliti Vrhovnom sudu, ali i da će zadovoljenje pravde tražiti pred sudom u Strazburu.

Izvršitelji Četvrtog opštinskog suda u petak su u pratnji policije prinudno ispraznili stan poznatog hrtavskog novinara Gorana Milića, u centru Beograda, u Ulici Džordža Vašingtona 40, koji mu je još 1986. godine dodelila Radio-televizija Beograd.

Vrata spornog stana su obijena, zatim, izvršen popis malog broja stvari koje su spakovane u par džakova i sa nekoliko komada dotrajalog nameštaja izbačeni iz već ispražnjenog stana.

Nakon toga, sudski izvršitelj nepokretnosti je predao izvršnom poveriocu, odnosno opštini Stari grad u kojoj nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj.

U stanu od 90 kvadratnih metara u samom centru Beograda, živeo je njegov posinak iz prvoga braka, Igor Katanić, koji je i dobio nalog za deložaciju sa 9. oktobrom, bez prava žalbe. Stan je dodeljen sutkinji Prvog opštinskog suda u Beogradu Dragici Ljumović.

Poznati hrvatski novinar, u razgovoru za RSE, kaže da je pokušao sve i da se pismima obraćao najvišim državnim zvaničnicima, ali da to nije dalo nikakve rezultate.

“Pisao sam predsedniku Republike, pisao sam gradonačelniku, predsedniku Opštine Stari grad, predsedniku gradske skupštine, odbornicima Opštine Stari grad, sudiji koja je donela tu odluku... Za taj stan smo mi dali 20.000 dolara za adaptaciju kada smo ga dobili, ja sam dao svoju garsonjeru u stanarskom pravu. Televizija je tada, da bi rešila moje stambeno pitanje i moje pokojne prve supruge koja je isto radila na televiziji, uplatila Opštini trećinu tržišne vrednosti stana. I sada bi se sve to trebalo poništiti? Znate šta - to traje predugo, a nemam baš ni novaca za advokate i sve te stvari. Ići ću sa žalbom Ustavnom sudu, pa na Strazbur“, kaže Milić.

Goran Milić
Kako je ranije već objavljeno, po povratku Gorana Milića iz Njujorka 1986. godine Radio-televizija Beograd nije imala slobodne stanove kako bi svom novinaru obezbedila adekvatan smeštaj, pa se nagodila sa opštinom Stari grad.

Lokalna samouprava je stavila TV Beograd na raspolaganje stan u Ulici Džordža Vašingtona radi jednokratne raspodele u zamenu za garsonjeru na Kosančićevom vencu gde je nosilac stanarskog prava bio Goran Milić.


Bruka za Beograd


Bivši direktor RTV Beograd Nenad Ristić , kaže za RSE da je on lično učestvovao u dodeli stana Goranu Miliću i njegovoj tadašnjoj supruzi i da na oduzimanje tog stana gleda kao na „veliku štetu i bruku za Beograd“:

“Supruga Gorana Milića koja je takođe bila s njim u Americi - Olivera Katanić obratila mi se jednim pismom koje je za mene, kao direktora Televizije, bilo vrlo potresno, a to je da je ona teško bolesna i poslala mi je i svoju dijagnozu koja je bila karcinom. Sećam se prve rečenice – može se desiti da je meni ostalo još malo vremena, a želela bih da mi deca ostanu zajedno, a deca nisu od istog oca. Ja sam Branka Mandića ondašnjeg predsednika Opštine danima molio da nađe neko rešenje pošto televizija tada nije imala stanove, a nešto nije imala ni para da kupi neki novi stan. Na kraju smo našli stan i tu su se uselili, Olivera Katanić, teško bolesna i sada već pokojna. I eto sad neka sutkinja našla da se usreći u tom stanu. To je politička bruka. Sudija je bacio oko na taj stan i gotovo. Ne može niko da pomogne“, ogorčeno govori Ristić.

U poslednjoj sudskoj presudi, koju je doneo Treći opštinski sud, kako bi se izbegao sukob interesa, navodi se da se stanarsko pravo oduzima jer Goran Milić tu ne živi od 1991. godine.

"Četvrti opštinski sud u Beogradu je, na osnovu izvršne pravosnažne presude Trećeg opštinskog suda, dozvolio izvršenje na predlog opštine Stari grad, protiv Gorana Milića, dana 2. marta 2009. godine", rekla je portparolka Četvrtog opštinskog suda Vesna Milojević.

Zamenik gardonačelnika Beograda Milan Krkobabić, kaže za RSE da mu je kao gradskom zvaničniku teško da komentariše sudske presude, ali da kao građanin ima stav u pogledu ovog slučaja:

“A on je veoma jasan: ako u svemu ovome prevagne činjenica da se radi o čoveku, recimo hrvatske nacionalnosti i da se sve to obavlja po tom osnovu, onda je tako nešto nedopustivo.“

Pravnica Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava, kaže za RSE da su se odnosi između zemalja u regionu sa teškom mukom popravljali od 2000. godine pa na ovamo, i da svaki slučaj, kao što je oduzimanje stana Goranu Miliću, te odnose gura unazad.

“Meni je po svemu što sam saznala, a ja sam pravnik - moram da vidim sve papire da bih mogla da tvrdim nešto, ali imam utisak po onome što sam videla iz medija da taj Goran Milić ima apsolutno pravo na taj stan. Sve je strašno, posebno što je tu umešana i neka sutkinja, ima tu puno ličnih stvari, ali se sve to naravno odražava jer je on javna ličnost“, objašnjava Vesna Petrović.

Goran Milić novinarski rad započeo je 1970. godine na Televiziji Beograd da bi nakon devet godina rada otišao u Njujork kao dopisnik. Po raspadu Jugoslavije i pretnji koje je dobijao u Beogradu, Milić odlazi u Sarajevo gde postaje urednik televizije "Yutel", a zatim se seli u Zagreb, gde je 1997. počeo da radi na Hrvatskoj televiziji.

Goran Milić kaže da se odlaskom u penziju, što bi trebalo biti sledeće godine, nameravao vratiti u Beograd i nastaviti život u stanu koji mu je sada oduzet.

„Mislio sam da se vratim i živim u tom stanu od penzije koja će biti jako mala zbog ovih ratnih dešavanja, pa bi mi u Srbiji bila veća nego u Hrvatskoj, imao bih stan, ali evo – ništa od toga“, zaključuje Goran Milić.

XS
SM
MD
LG