Dostupni linkovi

Naredni samit EU i Zapadnog Balkana u Sarajevu


Novi samit Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana najvjerovatnije će biti održan sredinom nardene godine u Sarajevu, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Svi ministri zemalja regiona podržali su incijativu o novom samitu Evrope i zapadnog Balkana koju je predstavio ministar inostranih poslova Španije Migel Anhel Moratinos, koji će predsjedavati EU u prvoj polovini naredne godine", rekao je Jeremić poslije sastanka šefova diplomatija zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana u Budimpešti.

Jeremić je dodao da su ministri zemalja regiona, uprkos razlikama, uspjeli da se dogovore da na putu evropskih integracija "svi punom snagom do kraja ove i naredne godine krenu naprijed, ka ostvarenju zajedničkog cilja - evropske budućnosti".

"U ovom trenutku smo u prilici da zajednički prođemo kroz važna vrata, važnu liniju i to treba da učinimo prije naredne godine. Mislim da smo postigli konsenzus da, poslije 2010. ne smije više biti zemalja zapadnog Balkana koje nijesu podnijele aplikaciju za članstvo u EU", rekao je Jeremić.
XS
SM
MD
LG