Dostupni linkovi

Persijski leopard se vraća na Kavkaz


Persijski leopard
Rusija je najavila programe oživljavanja životinjskog svijeta, kojim će se ugrožena i gotovo nestala vrsta persijskog leoparda ponovo pojaviti u na obroncima Kavkaza.

Rusija ovih dana troši milijarde dolara za pripremu Zimskih olimpijskih igara koje će se 2014. godine održati u Sočiju, a veći dio tog novca se odvaja za infrastrukturu.

No, pored toga, ruski naučnici marljivo rade na projektu “obnove” i zaštite persijskog leoparda u regionu. Time se žele izbjeći kritike koje postoje u ruskoj javnosti da će gradnja olimpijskih objekata ugroziti životinjski svijet u Sočiju.

Premijer Rusije, Vladimir Putin, je prošlog tjedna bio uključen u akciju, čak ju je kontrolirao, prebacivanja dva mala leoparda, poklon iz Turkmenistana, u Nacionalni Park Sočija.

Projekt, čija je cijena 3 milijuna dolara predviđa da se tri para mladih leoparda smjeste u tamošnje odgajalište.

Igor Chestin, direktor ruskog predstavništva Svjetske Fondacije za divljač, koja je i pokrenula ovaj projekat, kaže da će životinje na proljeće biti puštene u divljinu, te dodaje:

“Činimo sve da osiguramo lovinu za leoparde, prije svega divokoze, jelene, kozoroge i divlje svinje. Nastavićemo to svake godine očekujući da broj divljih leoparda poraste do 40 ili 50 u periodu od 15 do 20 godina.”

Persijski leopard je jedna od najbrojnijih vrsta, ima dugi rep i izuzetno vrijednu kožu sa crnim rozetama i točkama. Persijski leopard je živio u planinama Kavkaza ali je potpuno nestao u prošlom stoljeću jer su mu staništa uništena.

Vjeruje se da je do sada preživjelo 10 do 12 divljih leoparda u regionu Sjevernog Kavkaza. Pretpostavka je da je isti broj preživio u Armeninji i Azerbejdžanu dok izvještaji iz Gruzije kažu da je tamo registrirano svega 7 ovih životinja.

Chestin kaže da jedino mjesto gdje postoji održiva populacija persijskog leoparda je Turkmenistan gdje ih ima oko stotinu i Iran gdje u divljinama postoji oko 300 ovih životinja:

“Populacija leoparda na Kavkazu nije održiva. Opstala je samo zahvaljujući dolasku leoparda iz Irana. Mi želimo da ovdje stvorimo jedno jezgro koje bi pomagalo opstanku manjih grupa u Ruskom dijelu Kavkaza, Gruziji, Armeniji i Azerbejdzanu.”

Turkmenistan je obećao poslati vise životinja a pregovori se vode i sa Iranom.

Ovaj je leopard zaštićen u svim zemljama gdje postoji, čak i u Afganistanu iako se malo zna o njegovom postojanju u toj državi. U južnom Kavkazu, dakle u Armeniji, Azerbejdžanu i Gruziji, akcije su fokusirane na očuvanju staništa.

“Osnovni cilj u tim državama je proširiti zaštićene zone koliko je god to moguće iako nije mnogo toga ostalo radi naseljavanja stanovništva. Nema više od dvije ili tri odrasle životinje po staništu pa je opstanak životinja vrlo upitan”, objašnjava Chestin.

Odgovarajuće mjere u sačuvanju staništa u Turkeministanu omogućile bi da populacija leoparda poraste za 40% u narednih 10 godina. To je razlog zašto je i on sam optimista da će uspjeti sačuvati ovu vrstu na Kavkazu.
XS
SM
MD
LG