Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Danas ističe rok “yu” domena, ali se sajtovi ne gase


Noćas u ponoć neće biti ugašeno 4.000 sajtova, kaže za RSE Slobodan Marković iz Centra za razvoj interneta.

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) zatražio je od Međunarodnog internet registra ICANN da se život “.yu” domena produži za godinu ili dve, a odluka bi, kako nam je rečeno u Registu nacionalnih domane, mogla da bude doneta ubrzo na sastanku odbora direktora ICANN-a.

Slobodna Marković iz Centra za razvoj interneta, kaže za RSE da je tranzicija sa “yu” na “rs” domen trabalo da se obavi do ponoći, ali da se nakon tog perioda sajtovi sa “yu” domenom, ipak, neće brisati:

“I u tom smislu tranzicioni period za “yu” domen je istekao. Registar nacionalnog internet domena Srbije je završio sve to, podvukao crtu i rekao ICANN-u da ima još 4.000 domena i za te domene sad nam treba odluka – da li ih gasimo odmah ili ih gasimo posle određenog produženog perioda. Upravni odbor ICANN-a upravo sada zaseda i do kraja dana doneće neku odluku. Ako oni odluče da odmah gase, to ne znači da će on biti ugašen danas u ponoć, već da će biti ugašen u narednih nekoliko nedelja ili tokom narednih par meseci. Neće to trenutno da se desi. Naravno, Registar nacionalnog internet domena Srbije će obavestiti javnost o tačnom datumu. Ako odluči da da neki dodatni period za tih 4.000 koji su ostali, onda će da se ugase tog dana kada istekne taj dodatni period. Dakle 30. u ponoć neće da se desi baš ništa. Svi mailovi će funkcionisati za tih 4.000 domena, sajtovi nastavljaju da funkcionišu i čeka se odluka ICANN-a.”

Registracija domena sa nastavkom “.rs” počela je 10. marta 2008. godine, a do danas je registrovano nešto preko 50.000 adresa u tom novom domenu.

Za sada, još oko 4000 domena ima svoju odrednicu “yu”

Mnogi bi pomislili da su u pitanju najnemarniji korisnici koji ni nakon godinu i po dana nisu uspeli da promene adresu, ali - nije tako.

Jelena Opačić, potpredsednica UO Registra internet domena Srbije, kaže za RSE da se radi o nekim od najvećih korisnika kao što su provajderi ili mobilni operateri:

“Ne radi se uopšte o nemarnim korisnicima. Naprotiv, to su najznačajniji korisnici. Oni su, verovatno, podesili sve što im je trebalo na novom nacionalnom domenu, ali iz razloga što imaju veliki broj servisa na tom domenu... Prvo da li su to internet provajderi koji imaju veliki broj korisnika koji imaju svoje e-mail adrese ili bilo koji drugi razlozi. Prosto sama informacija o tom “yu” domenu se nalazai kao referenca na Google-u, ogroman je broj rezultata koji se nalaze sa tom referencom koji se odnosi na “yu”. I, to su tih 4.000 domena koji su najznačajniji domeni i koje treba produžiti u smislu ne da bi one nastavile da se koriste, već da bi kontakt sa svim informacijama koje dolaze iz Srbije bile dostupne što duži vremenski period.”

Domen “yu” iako je nastao 1992. godine, on je na neki način predstavljao vezu sa nekadašnjom komunističkom Jugoslavijom. Njegovim nestankom, biće izbrisana i poslednja - simbolički gledajući - živa relikvija YU vremana. Više nema zvezde petokrake, pionirskih kapa i marama, sleta, radnih akcija, nema starog imena,a ubrzo će nestati i akronim ( YU ) po kom je ta zemlja bila poznata.

Sociolog kulture Ratko Božović, kaže za RSE da simboli nisu važni već ideja koju su ti simboli nosili. Uprkos tome što Jugoslavije više nema, narodi koji su je činili u budućnosti će, kaže on, ponovo živeti u nekoj vrsti zajednice:

“Ipak je veštačko prekidanje čitave te ideje iz prostog razloga što to prekidanje nije puka formalnost. To nije samo pitanje medija, već kako se ljudi osećaju i šta je još preostalo od tog duha zajedništva. Mislim da tu imamo pomeranje granica prema onoj situaciji koja je bila previše reska u ono vreme sankcija, zaraćenosti i silnih nesuglasica između nekadašnjih republika. Ovo nije nostalgična priča, već je priča koja ide iz polja ranog sagledavanja političkih zbivanja i onih promena koje se dešavaju u samom biću tih partikularnih država koje ne mogu da opstanu samostalno i koje se nekako moraju povezivati sa okolnim državama i nečim što je nekada bila zajednica.”
XS
SM
MD
LG