Dostupni linkovi

Konferencija o slobodi govora i pravu na religijuU Sarajevu se danas održaa konferencija o balansiranju između slobode govora i prava na religiju u Dvadeset prvom stoljeću, koju organizuje Međureligijski institut u BiH, uz podršku Ambasade Norveške u BiH.

Ovaj skup eminentnih stručnjaka otvorili su predstavnici čelni ljudi Katoličke crkvem Jevrejske zajednice u BiH, Islamske zajednice i Pravoslavne crkve u BiH.

"Mi živimo u svijetu u kojem svi trebamo preuzeti odgovornost za ono što se dešava. Svi moramo utjecati jedni na druge da ukažemo da smo u jednom brodu, pa ako jedan buši taj brod onda ćemo se svi utopiti", kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Paroh sarajevski Vanja Jovanović smatra da vjerske zajednice ne trebaju da se uključuju u život države.

"Mi smo ovdje bili mnogo prije svake države. U našem fokusu treba biti čovjek koji želi da živi i on treba imati podršku. Ustrojstvo države je isključivo stvar politike i kada god ste u istoriji imali konekciju između vjerskih zajednica i crkava, s jedne, i države, s druge strane, uvijek ste imali ili padanje zajednice ili države", objasnio je otac Jovanović.
XS
SM
MD
LG