Dostupni linkovi

Špirić pozvao Incka da poništi poslednje odluke



Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko trebalo da povuče svoje poslednje odluke i tako otvori prostor za dijalog.

"Snaga visokog predstavnika upravo bi trebalo da bude u takvom potezu - da stavi van snage svoje odluke i da pozove partnere za sto da se razgovara, jer nametnute odluke neće pomoći BiH", kazao je Špirić novinarima u Banjaluci.

Upitan da li je spreman da podnese ostavku ako od srpskih predstavnika u zajedničkim organima BiH budu zatražene ostavke zbog Inckovih odluka, on je kazao da je "na takav potez spreman otkako je imenovan na funkciju predsedavajućeg Saveta ministara BiH".

Visoki predstavnik Valentin Incko 18. septembra nametnuo je set zakona u cilju okončanja supervizije u distriktu Brčko, koji se odnose na promene državljanstva građana distrikta, snabdevanje strujom i na podelu sredstava od sukcesije bivše SFRJ.

Incko je istog dana produžio mandat Upravnom odboru i direktoru kompanije "Elektroprenos" čiji je rad blokiran skoro godinu dana.

Vlada RS juče je odbacila Inckove odluke, poručujući da ih neće primenjivati.

Istovremeno je najavljena tužba protiv Incka, ali i svih ranijih visokih predstavnika zato što su, kako je navedeno, nametanjem odluka prekršili Dejtonski sporazum.
XS
SM
MD
LG