Dostupni linkovi

Raspad vladajuće koalicije u Severnoj Mitrovici


U severnom delu Kosovske Mitrovice došlo je do raskida koalicije Demokratske stranke Srbije DSS (partije Vojislava Koštunice) i Nove Srbije sa Srpskom radikalnom strankom ( SRS) na opštinskom nivou.

Nakon srpskih lokalnih izbora na Kosovu, koji su održani 11. maja 2008. godine, koje misija UNMIK nije priznala nazvavši ih nelegalnim i nelegitimnim, najviše mandata osvojila je SRS a potom DSS.

Vlast u severnom delu grada za sada funkcioniše bez DSS i privremene mere i novi izbori u Kosovskoj Mitrovici mogu se izbeći jedino ukoliko dođe do koalicije između SRS i Demokratske stranke.

Međutim, lideri ovih stranaka na Kosovu kažu da do ove koalicije nikada neće doći i da su uvođenje privremenih mera i raspisivanje novih izbora u srpskom, severnom delu grada jedine opcije.

Nenad Topličević, funkcioner SRS, za Radio Slobodna Evropa kaže da je do raskida koalicije došlo zbog malverzacija i zloupotrebe službenog položaja čelnih ljudi iz DSS, pre svih Marka Jaksića.

“Naš koalicioni partner (DSS) je od samog starta krenuo sa nekim ultimativnim zahtevima. Tražili su da se tenderi dele stranački, da jedan tender deli SRS a drugi DSS a na tome je najviše insistirao gospodin Marko Jakšić( DSS). Tražio je da se stanovi dele stranački. Tako da su od samog početka naše koalicije nastali ogromni sukobi, baš oko kontrole opštinskog budzeta. Niko od nas nema stan u Londonu, niko od nas odavde nema po dva tri stana u Beogradu a na žalost za vreme njihove vladavine od 2004. godine mnogi njihovi direktori preduzeća ovde su sebi obezbedili stanove, i to ne samo po Srbiji već i po Crnoj Gori,” rekao ja Topličević.

Lider Srba sa severa Kosova i funkcioner DSS-a Marko Jakšić u izjavi za naš program odbacuje ove navode.

“DSS nikada do sada nije bila na vlasti u Kosovskoj Mitrovici, tako da nikada nismo imali nikakav problem ni sa gradnjom stanova i sa kojekakvim stvarima. Osnovni razlog zbog kojeg je došlo do raskida kolacije sa SRS je taj što je ona neformalno u koaliciji sa DS.Oni zajedno rade, i SRS sa DS politički deluje ovde na nivou grada i to se osećalo po svim političkim akcijama koje je , pre svega DSS i Srpsko nacionalno veće(SNV) severnog Kosmeta, iniciralo u ovom gradu. Imajući u vidu da je DSS samo jedan puki politički dekor u ovom gradu, iz tog razloga je opštinski odbor DSS, a ne ja, doneo odluku da se ta koalicija sa SRS raskine i da se od Vlade Srbije zatraži uvodjenje privremenih mera i izlazak na prevremene izbore,” rekao je Jakšić.

Predsednik Demokratske stranke za Kosovo, partije predsednika Borisa Tadića, Dragiša Đoković ističe da ova stranka nikada neće ući u koaliciju sa radikalima.

“Nadam se da će, i kada dodje do privremenih mera,one jako kratko trajati i da će izbori biti raspisani u vrlo kratkom roku, jer je ipak jako dobro da Skupština ima pun kapacitet i pun legitimet. Inače, mi nikada nećemo ući u koaliciju sa SRS i mi uopšte ne razmišljamo o tome,” rekao je Đoković.

Nakon raskida koalicije u Kosovskoj Mitrovici održana je srpska skupština na kojoj je, bez prisustva odbornika DSS, usvojeno niz odluka koje se odnose na uredjenje severne Mitrovice i izgradnju novog gradskog vodovoda pošto se stari vodovod od 1999. godine nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Da li će se u Kosovskoj Mitrovici uvesti privremene mere, raspisati novi izbori ili će pak doći do stvaranja nove koalicije, ostaje da se vidi.
XS
SM
MD
LG