Dostupni linkovi

Inzko se nada da će RS odustati od zaključakaVisoki predstavnik za BiH Valentin Inzko izrazio je nadu da će političko vođstvo Republike Srpske (RS) odustati od usvojenih zaključaka koji se tiču njegove odluke o budućem statusu preduzeća ''Elektroprenos''.

Inzko je istakao da su njegove odluke čisto ''tehničke'', navodeći da je direktoru Dušanu Mijatoviću, te Upravnom i Izvršnom odboru ove kompanije produžio mandat kako bi ona mogla dalje da funkcioniše.

Navodeći da su vlasnici ovog akcionarskog društva FBiH i RS, Inzko je naglasio da dva vlasnika treba da se dogovore o budućem razvoju tog preduzeća i izrazio nadu će premijeri RS i FBiH naći konstruktivno rješenje.

Iako je RS odbacila tu njegovu odluku, Inzko je izrazio uvjerenje da će se, ako RS još jednom razmotri situaciju i profit od tog preduzeća, dva vlasnika dogovoriti o budućnosti preduzeća.

''Za tango je potrebno dvoje. Ne može samo jedna osoba da ga igra'', rekao je Inzko za RTRS i naglasio da dva vlasnika moraju i da odluče u slučaju da žele likvidirati kompaniju.

Odgovarajući na konstataciju novinara da ima mnogo preduzeća u kojima ima problema i da bi mogao da interveniše i u njima, Inzko je istakao da bi mu bilo drago da koristi bonska ovlašćenja da bi pokrenuo privredu.

On je za ''Elektroprenos'' rekao da je to jako zdravo preduzeće koje je 2007. i 2008. godine ostvarilo profit od 55 miliona KM i 5,5 miliona KM poreza.

''Posljednjih godinu dana to preduzeće nije dobro funkcionisalo zbog neproduženih mandata i drugih razloga. U tom preduzeća sada treba da se nalazi 150 do 170 miliona KM za buduće investicije. Mislim da to preduzeće treba održati u životu i zato sam ja produžio mandate'', naglasio je.

On je istakao da je 1999. godine donesena odluka da se u slučaju zakonite podjele ''Elektroprenosa'' imovina te kompanije koja se nalazi u Brčko Distriktu automatski smatra imovinom distrikta, te dodao da su nekadašnji premijeri RS Dragan Mikerević i FBiH Ahmet Hadžipašić 2. juna 2005. godine na osnovu Dejtona potpisali ugovor o osnivanju ''Elektroprenosa'' i da su odgovarajući zakoni prihvaćeni u parlamentu BiH.
XS
SM
MD
LG