Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stižu auta na struju


Umjesto pumpe, utičnica
Na ovogodišnjem 63. sajmu automobila u Frankfurtu glavne zvijezde nisu više samo skupi Mustanzi ili Rolsrojsovii nego i - električni automobili.

Sve auto kompanije imaju najmanje jedan model izložen za posjetioce sajma, a francuski Reno čak četiri. ¨Tesla¨, kompanija koja već serijski proizvodi isključivo električne automobile, je na sajmu prodala svoj 700. primjerak jednom njemačkom kupcu.

¨Tesla¨ na tržište uskoro izbacuje dvosjed koji može preći 400 kilometara sa jednim punjenjem baterije.

Cijena mu je 101.000 dolara. Mercedes planira da u prodavnicama ponudi svoje prvo električno auto već krajem ove godine dok Volkswagen ne žuri i planira redovnu proizvodnju 2013. godine.

Stručnjaci predviđaju da će se ovogododišnja proizvodnja električnih automobila u naredne dvije godine povećati za šest puta – od oko 10.000 automobila proizvedenih ove godine do 60.000 automobila u 2011.

Trka se u stvari vodi između pogona na baterije i pogona na plin.

Mnogi kalkuliraju da su zbog cijene benzin i nafta već prošlost, tako je na tržište velikim korakom stupio najprije pogon na plin. On jeste trenutno jeftiniji ali nosi sa sobom isti problem kao i nafta – zemlje koje imaju gas mogu lako ucjenjivati one koje ga nemaju.

Sve to primorava proizvođače automobila da traže još jeftinije varijante pa je izlaz pronađen u automobilima na električni pogon.

Stručnjaci, međutim, vode bitku da pronađu bateriju koja će omogućiti vozačima da je koriste makar jedan čitav dan bez punjenja. S druge strane pripremaju se i stanice za punjenje baterija, kako jedino mjesto ne bi bila samo – vaša garaža.

Evropa će po svoj prilici biti brža u osvajanju tržišta jer je benzin u Sjedinjenim Americkim Državama još uvijek relativno jeftin, pa im se ne žuri da se voze jeftinije. No, u utrku su se uključili Japanci.

Poznati proizvođač automobila Nissan je već sklopio ugovor vrijedan 100 milijuna dolara sa jednom kompanijom u Tenesiju da izgradi u Americi mrežu malih stanica za punjenje novih Nissanovih električnih automobila.

Slične poslovne poteze je već povukao Renault u Izraelu i Danskoj, a počeli su pregovori i u Australiji.

Njemačka vlada planira da podstakne proizvodnju električnih automobila sa ulaganjem vrijednim pola mijarde eura i pri tom računa da će na njemačkim cestama 2020. godine biti milijun električnih vozila.

Velika ekspanzija ovih automobila očekuje se u narednom desetljeću.
XS
SM
MD
LG