Dostupni linkovi

Del: Država Kosovo je na pravom putu


Ambasador SAD u Prištini Kristofer Del izjavio je da Kosovu, kao demokratskoj državi, predstoji ispunjenje uslova za ulazak u EU i NATO. Del je naglasio da prioritet u radu institucija mora biti demokratija, stabilizacija i ekonomski razvoj.

Nakon realizacije nezavisnosti Kosovo treba da radi kako bi postalo član EU i NATO-a, rekao je danas američki ambadsaor u Prištini Kristofer Del.

Govoreći na konferenciji Atlantskog kluba, ambasador Del je podsetio na reči pokojnog predsednika Kosova Ibrahima Rugove koji je tokom’90-ih godina rekao da će Kosovo biti nezavisna i suverena država.

Ovakve izjave su, kaže Del, u diplomatskim krugovima delovale kao nestvarne, provokacija ili samo kao san. Ali snovi su postali realnost, kazao je Del i pozvao institucije da rade na realizaciji drugog važnog cilja a to je integracija u EU i NATO.

“Republika Kosovo kao demokratska, prosperitetna i multietnička država, u kojoj su svi jednaki pred zakonom, dobiće svoje mesto u Evropi i postaće ravnopravni član Severoatlantske alijanse”, rekao je Del.

Ali on je dodao pre svega potrebno je dostići određene standarde.

“Izgradnja državnih institucija, zatim integracija zajednica i njihova zaštita, ekonomski razvoj, te vladavina zakona treba da prethode evropskoj integraciji”, kazao je.

Del je ovakve ocene izneo na konferencijji Arlantskog kluba, kojoj su prisustvovali i predsednik tog Kluba za Kosovo Agim Čeku, te bivši ministar inostranih poslova Bugarske Solomon Pasi, kao i mnogi drugi politički predstavnici.

Solomon Pasi je ocenio da Kosovo ima dobre šanse na putu ka EU, te da Kosovo i Srbija sada idu paralelnim integracionim putevima, s tim da Beograd više ne može da smeta Prištini ka tim ciljevima.

Agim Čeku se osvrnuo na razvoj Bezbednosnih snaga Kosova, uz ocenu da je učinjen prvi korak ka pristupanju Partnerstvu za mir a zatim i NATO-u. Upravo je mogućnost da BSK postanu vojska, bilo posebno pitanje na debate. O tome je Del kazao.

“Vi ste se složili i preuzeli obavezu da formirate BSK. Kao svako dete pre nego sto naucicte da trčite morate naučiti da hodate. Zato se koncentrišite na stvaranje efikasnih BSK, a pitanje vojske ostavite za kasnije”, kazao je ambasador.

On je potencirao da svaki standard pre ulaska u evro-atlantske strukture obuhvata razvoj demokratije, očuvanje stabilnosti te mirno okruženje radi privlačenja investicija i ekonomskog razvoja. Zaključeno je da Kosovo i ceo Zapadni Balkan mogu da ponude više kako bi ih Evropa primila u svoje strukture.

Pogledajte komentare (18)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG