Dostupni linkovi

Dodik: Manje uvažavanja RS vodi ka konfederaciji


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je BiH u budućnosti moguća samo kao sporazumna zemlja, a da li će tog sporazuma biti ne zavisi samo od RS.

"RS je u BiH unijela svoj identitet, i što se to bude manje uvažavalo BiH će sve više biti konfederalna zajednica. To je realnost", rekao je Dodik u intervjuu za beogradski nedjeljnik "NIN".

On je istakao da nijedan potez RS nije secesionistički, nego da brani ono što je dao Dejton i Ustav - visok stepen autonomije i samostalnosti u okviru BiH.

"Ovdje u RS smo i dalje na poziciji: prihvatamo BiH kao međunarodno priznatu zemlju sa njenim međunarodnom priznatim kapacitetom. Ali, nismo spremni nijednu svoju nadležnost prenijeti na BiH - ni zbog BiH, ni zbog evropskih integracija", objasnio je premijer RS.

Govoreći o ustavnoj reformi u BiH, Dodik je istakao da SNSD entitetsko glasanje u parlamentarnim domovima BiH smatra odsudnom odbranom RS, te naglasio da "neki iz RS otvaraju mogućnost za najezdu stranaca koji treba da slome otpor RS, recimo na pitanju entitetskog glasanja".

"Ne mislimo uzmicati i tu jedino pomaže jasan stav i potpuno jedinstvo svih nas ovdje. Na tim pitanjima ponudićemo strateško savezništvo Srpskoj demokratskoj stranci (SDS)", rekao je Dodik.

"Šakom u nos"

Dodik je ocijenio da je jačina predstavnika RS u tome što su "postali svjesni sebe", što nikako ne znači štetu za druge, nego da nemaju ''namjeru podleći vještački stvorenoj atmosferi prema kojoj se moraju napraviti nekakvi dodatni ustupci".

Premijer RS rekao je da će, u slučaju da protiv njega bude podignuta optužnica u vezi sa izgradnjom nove zgrade Vlade i autoputa, to biti "momenat kada će se ova zemlja početi da raspada".

Dodik je istakao da nema namjeru da sarađuje "sa tim Sudom i tim Tužilaštvom", ali da je spreman da izađe pred bilo koji sud u RS ili u inostranstvu. On je dodao da je to politički motivisan slučaj i odmazda, zato što je ta ''zgrada simbol državnosti RS".

Navodeći da i "nesporazum" o popisu 2011. godine "pokazuje da je BiH jedna iracionalna i imaginarna priča, nemoguća zemlja", on je rekao da se bošnjački političari protive e popisu iz nekoliko razloga, a da je prvi to što bi se vidjelo da je i Federacija etnički očišćena i tako bi pala priča o žrtvi i krivcu.

"Ako ne dozvolite ljudima da se nacionalno izjasne onda smo svi Bosanci, a to je kreiranje nove nacije. Bilo je u istoriji još takvih pokušaja, ali to nije moglo nikad da prođe, pa neće ni sad. Zbog svega toga, kad me neko u Beogradu upita, kako je kod vas u Bosni, kao da me šakom udari u nos", objasnio je Dodik.

Premijer RS ocijenio je da saradnja Srbije i RS u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, nikada nije bila bolja, iako su zbog efekata svjetske ekonomske krize "ambicije nešto smanjili", ali se veći dio sporazuma vrlo uspješno ostvaruje.

On je najavio da će idućeg mjeseca u Banjaluku na redovno zasijedanje Savjeta za sprovođenje tog sporazuma doći predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković.

Premijer RS je istakao da je sa stanovišta ekonomskih parametara jedina održiva zajednica na prostoru BiH RS, a da to nisu ni Federacija niti veći broj kantona, pogotovo nije BiH.

Prema njegovim riječima, RS jedina u regionu bilježi rast BDP-a, a od januara do kraja avgusta ove godine proizvodnja je porasla, kumulativno gledano, čak za 17,6 odsto.
XS
SM
MD
LG