Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osuda Dodikove izjave


Ured visokog predstavnika
Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, šef Misije OSCE-a u BiH Geri Robins i šef Misije Vijeća Evrope u BiH Kerolajn Ravo osudili su izjave premijera Republike Srpske Milorada Dodika o tome kako su masakri na tuzlanskoj Kapiji 1995. i na tržnici Markale u Sarajevu 1994. i 1995. inscenirani.

"Bilo kakvi pokušaji da se promijene istorijske činjenice o ratnim zločinima neprihvatljivi su i neoprostivi. Kada takvo iskrivljavanje činjenica dolazi od zvaničnika sa visokim stepenom odgovornosti koji je obavezan da poštuje Dejtonski sporazum i sarađuje sa Haškim tribunalom, onda su te izjave posebno neodgovorne i podrivaju ne samo institucije posvećene vladavini zakona nego i kredibilitet tog pojedinca", navodi se u zajedničkom saopštenju OHR-a, OSCE-a i Misije Vijeća Evrope u BiH.

Incko, Robins i Ravo ističu da, iako svako lice uživa slobodu izražavanja prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, ova odredba podliježe i određenim ograničenjima, prije svega u kontekstu očuvanja autoriteta i nepristranosti pravosuđa, te zaštite ugleda ili prava drugih.

Oni podsjećaju da je Sud BiH 12. juna ove godine proglasio krivim Novaka Đukića za "tuzlanski masakr" i osudio ga na zatvorsku kaznu od 25 godina.

"Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju proglasio je Stanislava Galića, koji je komandovao Sarajevsko-romanijskim korpusom Vojske Republike Srpske, krivim za zločine protiv čovječnosti, uključujući masakr na pijaci Markale 5. februara 1994. godine, te ga osudio na doživotnu zatvorsku kaznu", navodi se u zajedničkom saopštenju OHR-a, OEBS-a i Misije Savjeta Evrope u BiH.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je u petak, 11. septembra, da je RS nezadovoljna načinom rada Tužilaštva i Suda BiH koji u pravilu presuđuju Srbima kako bi stvorili novu istoriju.

Ocjenjujući da se radi o omalovažavanju realnosti, Dodik je rekao da su slučajevi tuzlanske "Kapije" i Markala inscenirani, što dokazuju mnoge analize eksperata.

''Isti sudski vještak radio je na slučaju Tuzle i slučaju Markale što potvrđuje da je riječ o organizovanoj namjeri da se to prikaže na način na koji jeste. Ni Sud ni Tužilaštvo ne žele da se usmjere u tom pravcu. Osudili su generala (Novaka) Đukića nevinog za taj slučaj'', rekao je Dodik.

Dodikova izjava u BiH je izazvala burne reakcije, a načelnik Opštine Tuzla Jasmin Imamović najavio je da će protiv premijera RS podnijeti krivičnu prijavu. Općinsko vijeće Tuzla u srijedu je proglasilo Dodika nepoželjnom osobom u BiH.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG