Dostupni linkovi

Nemački general preuzeo komandu Kfora


Nemački general Markus Bentler, novi komandant Kfora
Nemački general Markus Bentler, novi komandant Kfora
Nemački general Markus Bentler preuzeo je danas dužnost komandanta Kfora od italijanskog generala Đuzepea Emilija Gaja.

Predstavnici misije NATO-a su tim povodom ocenili da je Kosovo stabilno, te da predstoji period postepenog smanjenja trupa Kfora.

Kosovo je mirno i sigurno mesto, izjavio je dosadašnji komandant Kfora govoreći na ceremoniji primopredaje dužnosti, i dodao da je Kfor uspeo da očuva stabilnost i mir za sve zajednice.

Zbog opšte stabilnosti ulazi se u fazu smanjenja trupa na terenu, kazao je on.

“Dokaz uspešnog rada Kfora je početak nove faze. Na osnovu procene da je bezbednost poboljšana ulazi se u fazu postepenog redukovanja. Ali to ne znači kraj našeg angažovanja već ima za cilj jačanje napretka”, kazao je Gaj dodavšsi da će misija NATO-a nastaviti da garantuje bezbedno okruženje i slobodu kretanja.

Odlazeći komandant je naveo i da je jedan od uspeha Kfora početak izgradnje Kosovskih bezbednosnih snaga. On je ocenio da je prethodni period doneo brojne izazove kosovskim i međunarodnim vlastima.

Ceremoniju primopredaje dužnosti vodio je komandant združenih snaga NATO-a u Napulju, američki admiral Mark Ficdžerald. Admiral je izrazio zahvalnost generalu Gaju što je ‘u periodu punom promena Kosovo ostalo mirno’.

Smanjenje broja vojnika

“Misija NATO-a se koncentrisala na bezbedno okruženje i kao rezultat toga demokratske institucije jačaju pružajući mogućnost svim građanima da učestvuju u izgradnji budućnosti”, rekao je Ficdžerald.

Američki admiral je ocenio da je general Gaj očuvao stabilnost u godini u kojoj je počelo formiranje nove misije Euleksa i sprovođenje novih zadataka NATO-a, kao što je učešće u formiranju multietničkih Bezbednosnih snaga Kosova.

Najavljeno je da će do kraja godine broj pripadnika Kfora sa 14.000 biti smanjen na 10.000. Admiral je rekao da će smanjenje broja trupa NATO-a na Kosovu biti jedan od ključnih zadataka novog komandanta Kfora.

“On (Bentler) će voditi proces pružajući sigurno okruženje”, rekao je Ficdžerald.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je odlikovao odlazećeg komandanta generala Gaja Zlatnom medaljom za vojnu službu na Kosovu. Ceremoniji primopredaje, koja je održana u sedištu Glavne komande Kfora u Prištini, prisustvovali su najviši zvaničnici Kosova.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je sredinom avgusta u Prištini najavio da postepeno smanjivanje snaga Kfora na Kosovu počinje januara naredne godine.

“Cilj je da se broj od 14.000 vojnika, koliko ih je sada raspoređeno, smanji na 10.000, a nakon toga je predviđen drugi korak u kojem bi se kontingent smanjio na 5.700 vojnika. Međutim, mnogo toga će zavisiti o razvoju stanja na Kosovu i u regionu”, rekao je tada Rasmusen.

Prvi čovek NATO-a je pružio uveravanja da ‘neće biti predzeto ništa što bi moglo uticati na pogoršanje stanja na Kosovu i da bezbednost neće biti ugrožena’.
XS
SM
MD
LG