Dostupni linkovi

Dragan Vasiljković: Odluka suda presedan



Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, ocenio je da odluka australijskog suda da ne bude izručen Hrvatskoj predstavlja presedan.

"Na osnovu ovoga, od danas pa nadalje, nijedan Srbin iz Australija neće moći da bude izručen Hrvatskoj", rekao je Vasiljković u intervjuu za frankfurtske "Vesti".

On je uveren da se Hrvatska neće više žaliti na odluku australijskih vlasti.
Vasiljković je ukazao da je od prvog dana tražio, ono što sada žele hrvatski zvaničnici, a to je da mu se sudi u Australiji.

"I ja bih voleo da se to desi. To bi bila prilika da pokažemo kakvi zlotvori su još uvek u krugovima hrvatske vlasti. Nemojte ovo protumačiti kao moju mržnju prema Hrvatima. Ja i danas imam među njima puno prijatelja, koje cenim i koji se gade na sve ovo isto kao i ja. Ali, tamo i sada postoje struje koje i dalje ratuju. I ovaj šamar koji smo njima zadali, jeste šamar od koga se neće dugo oporaviti", dodao je on.

Govoreći o svojim daljim planovima Vasiljković je rekao da želi najpre da se bori da se Hrvatska skine sa spiska zemalja za izručenje. "Ja mislim da mi to možemo sada da uradimo. Ovde je posebno važno da Vlada Australije razume da niko, ne samo Srbi, nego niko, ni jedan Australijanac, ne može više biti biti izručen u Hrvatsku.”

Vasiljković je australijski državljanin rođen u Beogradu. Uhapšen je u januaru 2006. godine, na osnovu poternice koju je izdala Hrvatska, koja ga sumnjiči za ubistva hrvatskih civila u Republike Srpska Krajina od 1991-1995.

Od tada je u bio pritvoru, a australijski federalni sud je usvojio njegovu žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, pošto je zaključio da postoje "suštinske ili stvarne šanse" da Vasiljković (54) ne bi imao pošteno suđenje u Zagrebu.

Iz zatvora je pušten četvrtog septembra.
XS
SM
MD
LG