Dostupni linkovi

Banjalučki studenti traže demilitarizaciju BiH


Umjesto puške, knjiga. Fotografije: Milorad Milojević
Umjesto puške, knjiga. Fotografije: Milorad Milojević
Oko pedesetak banjalučkih studenata tražili su danas demilitarizaciju BiH na protestnoj šetnji u povodu održavanja NATO vježbe "Združeni napor 2009".

Vježba u kojoj učestvuje oko 600 vojnika iz 16 zemalja počela je jučer u Banjaluci a trajaće do 17 septembra.

Mirne proteste su organizovali predstavnici Studentske republike u Banjaluci, a inicijator je Studentski parlament banjalučkog univerziteta.

Cilj nije bio protest protiv NATO-a, kaže predsjednik Studentskog parlamenta Bojan Grebenar:

“Održavanje vojne vježbe jeste povod, a mi samo želimo iskoristiti upravo ovu priliku, kada se održava NATO vježba i kada je ona na neki način u žiži javnosti, da prenesemo i našu poruku da smatramo da nam ratovi nisu potrebni, da nam NATO u tom smislu nije potreban. I, naravno, promovisati našu ideju da želimo demilitarizaciju BiH.”

Iako je bilo najavljeno prisustvo i univerzitetskih profesora, među studentima se na Trgu Krajine zatekao samo rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić:

“Apsolutno sam za rješenje po kome neće biti nijednog tenka, nijedne puške na cijelom Balkanu, a ne samo u Bosni i Hercegovini. Za vjerovati je i za očekivati je da će se razmišljati trezvene glave i da nam je svima jasno da je Balkan biti potpuno miran, a mi to želimo, onda kada ne bude naoružanja na ovim našim prostorima.”

Studenti su izveli i niz performansa na platou unutar studentskoog kampusa. Održano je, između ostalog, postrojavanje studenata obučenih u bijele majice i kape kao pandan vojnim uniformama i šljemovima, a bili su naoružani knjigama umjesto oružjem. Puštena je u let i takozvana studentska eskadrila, odnosno bacani su u zrak avioni od papira.

Studenti su mišljenja da se pare u BiH mogu mnogo bolje iskoristiti od trošenja na vojsku. Zalažu se da se državni novci preusmjere na ulaganje u obrazovanje, nauku i kulturu:

“Apsoulutno je apsurd da mi imamo neke oružane snage tu i da izdvajamo iz skromnog budžeta BiH i da dajemo novac za takve neke stvari, a imamo puno problema.“

“Bosni i Hercegovini su mnogo potrebniji studenti i mladi ljudi koji će ovu zemlju odvesti negdje gdje treba da bude, da se pomakne sa ovog mjesta gdje stoji, a vojska u tome sigurno neće pomoći.”


“Bezveze bi bilo da BiH i RS uopšte učestvuju u tome s obzirom da su agresorski nastrojeni - a i plus da se poboljša stanje studenata u RS.“

Slučajna podudarnost sa politikom SNSD-a?


Da li slučajno ili ne, tek danas izrečeni stavovi studentskih prvaka u Banjoj Luci poklapaju se i sa poznatim zahtjevima jedne od vodećih stranaka u BiH i vladajuće stranke u RS Saveza nezavisnih socijaldemokrata koja se zalaže za ukidanje oružanih snaga i potpunu demilitarizaciju BiH. Pojava da nevladine organizacije često zastupaju vladine stavove u BiH nije rijedak slučaj, pa bi se tako mogao posmatrati i današnji studentski protest, kaže politička analitičarka iz Banje Luke Tanja Topić.

“Kako se upravo dešava da se studentska populacija oglašava ovim povodom? Mi već skoro deceniju imamo jednu šutnju akademske, intelektualne i studentske javnosti koja nije reagovala na puno drugih stvari, koja se nije oglasila kada se očekuje da se intelektualna elita ovog društva, ako to doista i jeste, oglasi. A sa druge strane, kad se desi da se ti stavovi poklope sa stavom zvanične politike, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da samo pomislimo i da zapravo potvrdimo da se radi o jednoj političkoj instrumentalizaciji.”

Studentska republika osnovana je u kampusu banjalučkog Univerziteta prošle godine u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova. Bojan Grebenar tvrdi da iza današnjih protesta nema nikakve političke pozadine:

“Ovaj skup predstavlja samo početak. Mi smo već dobili pismo podrške od naših kolega sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru. I zajedno sa njima ćemo do kraja godine napraviti još nekoliko skupova i zaista ćemo pozvati ne samo studente nego i sve građane BiH da se ova naša ideja podrži.”

Današnji studenstki protest nije jedini najavljeni izraz nezadovoljstva zbog NATO vježbe koja traje do 17. septembra. Za šest dana svoj protest održaće i Srpski narodni pokret „Izbor je naš“.

Direktor policije RS Uroš Pena istakao je da se čini sve da vojna vježba bude održana bezbjedno i bez incidenata:

“Što se tiče bezbjednosti, siguran sam da neće biti nijedan incident na ovom prostoru. Pogotovo što su planovi usklađeni, što će se odvijati sve podalje od očiju javnosti i samo kretanje konvoja ćemo propratiti zajedno sa vojnom policijom, tako da neće biti apsolutno nikakvih problema.”
XS
SM
MD
LG