Dostupni linkovi

Vojna vježba 16 članica NATO-a


U Kasarni Kozara kod Banjaluke, pod pokroviteljstvom Američke komande za Evropu, danas se zvanično otvara vojna vježba NATO-a "Združeni napor 2009"

Gotovo 600 vojnika iz 16 zemalja članica NATO-a u banjalučkoj kasarni „Kozara“ učestvuje u vojnoj vježbi “Združeni napor 2009” koja počinje danas i trajaće do 17. avgusta. Cilj vježbe NATO alijanse je provjera interoperabilnosti i kompatibilnosti komunikacijskih sistema. U Bosni i Hercegovini se kroz aktivno učešće u cijeloj operaciji vidi mogućnost za brži prijem u punopravno članstvo NATO-a.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Slavko Puljić smatra da će zajednička vježba pokazati da je Bosna i Hercegovina već ozbiljan partner toj vojnoj asocijaciji:

„Prvi put vježba koja se odigrava u zemlji koja nije članica NATO-a je posebna priča za sebe kojom se pokazuje još jednom da smo pokazali jako puno, da smo izvršili, realizirali niz svojih obaveza planiranih do sada i vjerujemo da ćemo jako brzo doći do onog momenta kada će i ostale institucije BiH završiti svoj dio obveza i da ćemo pokazati da smo punopravna, ozbiljna članica NATO saveza.“

Pripreme za vježbu su trajale skoro dvije godine. Bosna i Hercegovina uložila je oko šest miliona maraka u nabavku posebne opreme i gradnju infrastrukture. Sve je urađeno po najvišim standardima NATO-a, kaže pukovnik Mladen Sović, oficir za infrastrukturu u Štabu za pripremu vježbe «Združeni napor 2009»:

„To je negdje oko 10.000 kvadrata novog asfalta sa kompletnom infrastrukturom, a u sklopu same vježbe biće korišteno oko 20 objekata koji se nalaze u vojarni Kozara.“


Planirano 1.000 testova komunikacijskih sistema


Osim pripadnika NATO-a, cijelu vježbu posmatraju i predstavnici 26 zemalja koje su članice Partnerstva za mir, a u Banju Luku su došli i predstavnici međunarodnih kompanija iz domena vojne industrije. Vježba će se istovremeno odvijati i na lokacijama u Holandiji i Danskoj, a planirano je izvođenje oko 1.000 raznih testova komunikacijskih sistema. Šef tima NATO-a u Sarajevu i brigadni general John Bullard:

„Odluka da održimo ovu vježbu u Bosni i Hercegovini jeste znak da je BiH pouzdana zemlja partner koja je sposobna da obezbijedi infrastrukturu i tehničke aspekte za njeno održavanje.“

NATO vježba odvijaće se samo u krugu kasarne Kozara, ali će vojnici mogu i slobodno da se kreću po Banjoj Luci. Osim novih objekata za smještaj i obnovljenog restorana, u kasarni Kozara izgrađena je i fiskulturna sala za sportske aktivnosti učesnika. U toku trajanja vježbe primjenjuju se i posebne mjere bezbjednostu koje su u skladu i sa standardima američke vojske, navodi oficir za bezbjednost u Štabu za pripremu vježbe Husein Hanić:

„To se prvenstveno odnosilo na mjere tehničke zaštite lokacije, dakle mjere fizičke zaštite i u nešto manjem obimu mjere kontraobavještajne zaštite.“

Protest zbog vježbe i NATO-a


No, postoje i određena nezadovoljstva zbog odvijanja NATO vježbe u Banjoj Luci. Pojedini analitičari i nevladine organizacije smatraju da Bosni i Hercegovini nije mjesto u NATO alijansi, kao i da se tome protivi veliki broj stanovnika. Studentski parlament banjalučkog univerziteta za sutra je najavio mirnu protestnu šetnju i razne performanse. Predsjednik Studentskog parlamenta Milan Petković:

„Smatramo da BiH nije potrebna vojska, da smo mi previše siromašna zemlja da bismo i bili uopšte nekakva vojna sila, ako se može nazvati uopšte tako, i da bismo bili članica NATO-a, nego da nam je potrebno da imamo jednu vojnu neutralnost, a da sredstva, koja su ogromna i koja se izdvajaju za vojsku, se izdvajaju za školstvo, za obrazovanje, za nauku i za kulturu.“


I nevladina organizacija Srpski pokret - izbor je naš za 10. septembar najavila je bušenje balona sa natpisima NATO i prikupljanje potpisa za izjašnjavanje srpskog naroda o ulasku u NATO.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS uvjeravaju u potpunu bezbjednost odvijanja cijelog događaja.

Direktor Centra za međunarodne odnose iz Banje Luke Miloš Šolaja mišljenja je da ne treba braniti bilo kakvo izražavanja stavova za ili protiv NATO-a sve dok se to dešava u demokratskim okvirima. Šolaja smatra da Bosna i Hercegovina od vojne vježbe ipak ima višestruku korist:

„Govori i o jednom povjerenju, a istovremeno i o jednom putokazu kako će teći budući odnosi NATO-a i BiH s obzirom i na reformu odbrane koja je sprovedena da bi se do toga dostiglo i na izjave političkih predstavnika BiH.“
XS
SM
MD
LG