Dostupni linkovi

U policijskoj akciji uhapšeno 25 osoba


Predstavnici policija Srbije i Bosne i Hercegovine saopštili su danas u Beogradu da je u akciji hapšenja međunarodne kriminalne grupe koja je delovala u regionu uhapšeno 25 osoba.

U Srbiji je uhapšeno devetoro pripadnika regionalne kriminalne grupe na čelu s Darkom Elezom. U Republici Srpskoj deset, u Federaciji BiH petoro, a u Hrvatskoj jedna. Policijski zvaničnici su naveli da su moguća nova hapšenja u vezi sa tim slučajem. Pripadnici te grupe osumnjičeni su za ubistva, trgovinu drogom i oružjem, krađu automobila i pranje novca", kazao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Sa konferencije za novinare, Foto: Vesna Anđić
„Ova zajednička akcija predstavlja, na neki način, i veoma jasnu poruku svim kriminalnim grupama da to što su u pitanju ministarstva različitih država, policije različitih država, ne znači da da je to prepreka za našu zajedničku saradnju i zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala.“

Među uhapšenim u BiH trojica su policajci. Čelnici policija Srbije i Bosne i Hercegovine su rekli da nastavljaju rad na ovom slučaju, jer su prikupili dodatna saznanja o još nekim krivičnim delima", kao i da je sprečeno izvršenje nekoliko ubistava u Beogradu".

Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena rekao je kako će se uhapšenima suditi odvojeno pošto Darko Elez, vođa kriminalne grupe, ima državljanstvo Srbije.

„Ono što mogu i pohvaliti, da tako kažem, s obzirom na dug period i učešće velikog broja policijskih agencija i tužilaštva, da nijedna informacija nije procurela u javnost. To sigurno ima izuzetno veliki značaj za samo odvijanje aktivnosti, a isto tako u poverenje u policijske agencije.“

Ministar policije Srbije Ivica Dacić najavio je da će u petak u Beogradu boraviti delegacija ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine.

Ubistva, ucjene, droga, pranje novca


Kriminalna grupa na čelu sa Darkom Elezom dovodi se u vezu sa više nerazriješenih ubistava u Istočnom Sarajevu, kao i u Beogradu, višemilionske pljačke banaka u BiH i Hrvatskoj, iznude i trgovinu oružjem u cijelom regionu. Darko Elez sumnjiči se za pljačku Privredne banke Sarajevo kada je ukradeno dva miliona eura. Srbijanska i hrvatska policija povezivali su Eleza i sa velikom pljačkom splitske pošte , ali i trgovinom drogom u Zagrebu, zbog čega je navodno ubijen njegov bivši saradnik Vlatko Mačar.

Članovi ove organizacije, prema informacijama srbijanske policije, novac stečen kriminalom ulagali su u nekretnine u Beogradu i Novom Sadu, kupovinu skupih automobila, te otvaranje firmi na imena bliskih osoba. No, činjenica je da ne bi mogli biti tako dobro organizovani bez sprege sa policijom.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da su među uhapšenima i tri policijska službenika:

„U svezi sa uhićenim osobama koji su djelatnici policijskih agencija možemo reći samo da su lišena slobode ukupno tri aktivna policajca - jedan pripadnik MUP-a RS, jedan zaposlenik SIPE i jedan zaposlenik Granične policije. Identitet navedenih osoba nećemo otkrivati dok se Sud ne odredi prema našem prijedlogu za pritvor.“

Prema nepotvrđenim informacijama, jedan je šef Odjela za borbu protiv droge Agencije za istrage i zaštitu BiH Bojan Cvijan, i jedan pripadnik specijalne policije u Foči, čije ime nije objavljeno. Iz Granične policije BiH potvrdili su da je uhapšen Ljubiša Lalović, zaposlen u ovoj službi.

Novinarka magazina BH DANI Dženana Druško Karup, koja godinama piše o kriminalnim grupama u regionu, kaže kako su i sam Elez, kao i njegov najveći rival rival u bosanskohercegovačkim kriminalnim krugovima Đorđe Ždralo, koji je ranije uhapšen, govorili o svojim vezama u policiji:

„Njih dvojica su upravo objašavajajući da iza brojnih neriješenih ubistava u RS, gdje su čak ubijena i dvojica policajaca, tvrdili da iza tih ubistava stoje policija i neke službe prebacujući odgovornost jedni na druge. Dakle, to ima je sad idealna prilika, s obzirom da su obojica uhapšeni, da dokažu to što su godinama tvrdili po medijima. Ono što se pokazivalo u dosadašnjim slučajevima to da služba ima u svojoj praksi te primjere kad je koristila određene kriminalce za izvršavanje nekih poslova koji su njima bili u interesu, a onda nakon što bi ih potrošila, jednostavno se obračunala sa njima. Ja ne znam da li je u ovom slučaju to u pitanju. Vrlo je interesantno da je zajednička akcija službi BiH i Srbije, što bi trebalo samo po sebi da bude pokazatelj da su države napokon odlučile da se obračunaju s organiziranim kriminalom, ali zašto baš Darko Elez i zašto baš u ovom trenutku, mislim da će se više saznati tek kad se bude imalo više detalja iz same akcije.“

Profesor Duško Vejnović, predsjednik Centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja u Banjoj Luci, kaže kako je nedovoljna finansijska motiviranost često razlog zbog kojeg se pojedini policijski službenici povežu sa kriminalcima:

Policijski snimak hapšenja
„Već je opštepoznato da određene kriminalne grupe raspolažu i sa instrumentima za određena prisluškivanja, praćenja i sl. To je jedno. Drugo, oni imaju sasvim konkretan i matematički mjerljiv interes što se tiče novca i kapitala, dok kod pripadnika policijskih organizacija, ukoliko im se ne povećaju plate, nema stimulacija za vrhunska djela i rezultate u poslu. I, nažalost, ima tih djela, odnosno načela političnosti da ima i sprege s određenim dijelovima relevantnih, bitnih političkih subjekata.“

Srbijanski mediji navodili su svojevremeno i da je Elez pod direktnom zaštitom srbijanske tajne službe. Njegov advokat Duško Tomić, pak, tvrdi kako je Elez i njemu slični proizvod državnih službi zemalja bivše Jugoslavije:

„Ne treba zaboraviti da na ovim balkanskim prostorima 1991. godine te državice male su užasno opasne momke i tipove iz kriminalnog miljea obukle u uniforme, stavile pod zaštitu države i pustili ih da ratuju. Poslije rata su mnogi od tih ostali pri službama, u rukama kao sredstvo službi koje su se igrale sa tim ljudima, nesretnicima, pa su ih ubijali kad su htjeli da ubiju, kao što je Arkan, Mauzer i ostali, a onda su imali i mladi priraštaj koji su školovali za tu funkciju po nalogu države i mislim da su službe bezbjednosti suodgovorne za ovakve živote ovih mladih ljudi kao što je Darko Elez. Zato kažem, mnogo je to opasnija stvar nego što se na prvi momenat čini.“


Bilo kako bilo, ova akcija je pokazala da su policije zemalja bivše Jugoslavije odlučile udružiti snage i suprotstaviti se organizovanim međunarodnim kriminalcima - jer to je jedini način da ih stave iza rešetaka.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG