Dostupni linkovi

Putin i Tusk za prevazilaženje sporova o istoriji


Premijeri Rusije i Poljske, Vladimir Putin i Donald Tusk, složili su se danas da nije na premijerima i političarima da definišu zajedničku obavezujuću verziju istorije za Ruse i Poljake, već da polože temelje pomirenja.

Dvojica premijera dogovorila su se takodje da konačno Rusija otvori sovjetske arhive vezane za masakr u Katinjskoj šumi, zločin sovjetske NKVD koji je jedna od najosetljivijih tema i baca senku i na današnje rusko-poljske odnose.

Reč je o likvidaciji po nalogu Staljina hiljada poljskih vojnih zarobljenika, koje je Sovjetski savez internirao pošto je 17. septembra 1939. Crvena armija ušla u istočne delove tadašnje Poljske.

Putin je rekao da će Rusija otvoriti svoje arhive isključivo na međunarodno priznatom principu reciprociteta, odnono ako ruski istoričari dobiju pristup u poljske arhive.

"Istorija nije jednobojna. Bile su mnoge greške sa svake strane i sve je to stvorilo uslove da Hitlerova Nemaccka počne agresiju. To je objektivnost o kojoj smo danas s premijerom Tuskom razgovarali", odgovorio je Putin na pitanje poljskih novinara da oceni pakt Ribentrop-Molotov o nenapadanju između Hitlerove Nemačke i Staljinovog Sovjetskog Saveza.

Putin je novinare podsetio da je Sovjetski Savez poslednji u Evropi potpisao s nacistima pakt o nenapadanju, a da su prva uzimanja teritorija započeta Minhenskim sporazumom 1938, kada su velike sile dale blagoslov Hitleru da anektira Sudete i u martu 1939. okupira Čehoslovačku u iluziji da će tako izbeći rat.

Putin je upozorio da "ne može da se ostavlja buđ prošlosti samo u tuđem ormanu" istakavši da je i Poljska tada uccestvovala u Hitlerovom parčanju Čehoslovačke, okupiravssi oblast Šlezije oko grada Tješin.

Tusk i Putin sreli su se na marginama pomena žrtvama Drugog svetskog rata, na kome zvaničnici 31 zemlje sveta i nekadašnji neprijatelji i saveznici u obližnjem Gdanjsku obeležavaju 70. godišnjicu izbijanja rata.
XS
SM
MD
LG