Dostupni linkovi

Dodik: Ukidanje Suda i Tužilaštva uslov za ustavne promjene


MIlorad Dodik
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da će ako dođe do razgovora o ustavnim promjenama, tražiti da se u Ustavu BiH jasno naznači da u Bosni i Hercegovini ne postoje državni Sud i Tužilaštvo.

Za te pravosudne institucije je rekao da su se „pokazale kao sud političke egzekucije”.

„To se nekima neće svidjeti, ali taj prijedlog će biti naš uslov za učešće u razgovorima o Ustavu”, rekao je Dodik i dodao da će RS imati svoje prijedloge ukoliko dođe do ustavnih promjena „koji će možda mnoge iznenaditi”.

On je ponovio i ideju da bi u BiH trebalo da se uvede moratorij na političke teme dok traje ekonomska kriza, ističući da stalno potenciranje na novom Ustavu dovodi do političke nestabilnosti u BiH.

Dodik je novinarima u Bosanskom Brodu još rekao da priče o ustavnim promjenama udaljavaju BiH od onoga čime se trenutno bavi cijeli svijet, od ekonomske krize, te da ne zna zašto je njegov prijedlog za uvođenje moratorija na političke teme izazvao mnoga reagovanja jer, kaže, to je samo prijedlog, koji ne može proći ako ne bude podržan.

”Dok se svijet bavi time kako prevazići ekonomsku krizu, koja svojim efektima utiče na čitav region, u BiH bi da se bave ustavnim promjenama”, kazao je on i dodao „da je kriza stigla iz SAD, a da se tamo nikome nije palo na pamet da zbog toga mijenja ustav”.

Entitetski premijer je ponovio stav da u RS-u 'ne vidi razlog za bilo kakve ustavne promjene', kao i da neće moći biti provedene ukoliko će ići na njenu štetu.

Pogledajte komentare (28)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG