Dostupni linkovi

Iznenadni sastanak Čovića i Dodika sa Tadićem


Milorad Dodik i Dragan Čović
Milorad Dodik i Dragan Čović
Susret premijera RS Milorada Dodika i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Dragana Čovića sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem u petak iznenadio je bh političku javnost, tim prije što bh mediji nisu mogli doći do informacija o čemu se razgovaralo na sastanku u Beogradu.

Iz kabineta srbijanskog predsjednika saopšteno je samo da je Tadić razgovarao u petak u Beogradu sa Dodikom i Draganom Čovićem o političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posebno u RS

U subotu je iz HDZ-a BiH saopšteno kako je predsjednik Srbije u razgovoru kazao da žali što je došlo do zastoja u političkim pregovorima oko ustavnih promjena u BiH.

Tadić je, kako se navodi, naglasio da Beograd podržava nastavak političkih razgovora u okviru "prudskog procesa" kako bi BiH ostvarila brži napredak na putu ka EU.

Dodik: Posjetu ne treba politizovati

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je istakao da ustavne promjene treba provesti kroz parlament i postizanjem kompromisa sve tri strane, dodajući da je skeptičan oko mogućnosti skorog obnavljanja rasprave o ustavu, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Čović podsjeća da je i lider SDA Sulejman Tihić nedavno razgovarao sa Tadićem i crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, te je ocijenio logičnim da, nakon razgovora sa predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem, o svojim stavovima oko uređenja BiH razgovara i sa predsjednikom Srbije.

Premijer Dodik je rekao da su on i lider HDZ Dragan Čović bili u odvojenim posjetama kod Tadića i da tu posjetu ne treba politizovati.

"Mi nismo vidjeli problem ni kada je Tihić dolazio u Beograd, niti vidimo problem kada on odlazi u Tursku ili bilo koje zemlje islamskog svijeta. Nismo vidjeli problem ni kada su u prošlosti predstavnici Bošnjaka i Hrvata zajedno odlazili u Zagreb. Dijalog je dobar u svakom slučaju", naglasio je premijer Dodik.
XS
SM
MD
LG