Dostupni linkovi

Crnogorska privreda do kraja godine u padu



Crnogorska ekonomija završiće ovu godinu u zoni negativne stope, jer je u prvih sedam mjeseci bilježila dosta loše rezultate, smatra glavni ekonomista Centralne banke CG, Nikola Fabris.

“To ne treba primiti dramaticno, jer nijedna zemlja u regionu nece imati pozitivnu stopu rasta”, kazao je Fabris Novostima.Nije mogao da prognozira koliki ce biti minus, navodeci da će mnogo zavisti od rezultata turisticke sezone, dokapitalizacije Elektroprivrede i gradnje autoputa.


Fabris je podsjetio da su prvi znakovi oporavka poboljšanje bankarskog sistema i industrije, kao i rast berzanskih indeksa. “Medutim, treba biti strpljiv, ovo su tek prvi znakovi, a nije bilo neuobičajeno u dosadašnjim krizama da se oni pojave pa uslijedi pogoršanje stanja”, rekao je Fabris. On tvrdi da treba biti optimista, jer sve međunarodne institucije uglavnom prognoziraju oporavak za narednu godinu.

Fabris je saopštio da ce Crna Gora i ove godine biti lider po investicijama u regionu, naročito ako se okonča dokapitalizacija Elektroprivrede.
XS
SM
MD
LG