Dostupni linkovi

Veliki požari doprli do predgrađa AtineVeliki požar u Grčkoj zahvatio je u nedelju severna predgrađa grčke prestonice Atine, uništavajući kuće i primoravši hiljade ljudi da tokom noći napuste tu oblast, saopštili su vatrogasna služba i lokalni zvaničnici.

Požari u okolini Atine besne već treći dan, uništivši hiljade hektara borovih šuma i gustog rastinja. Na teritoriji atinske prefekture proglašeno je vanredno stanje, zbog najgorih požara posle onih 2007. koji su pogodili južnu Grčku i u kojima je život izgubilo više od 70 ljudi. Protivvazdušne rakete u obližnoj bazi, takođe su uklonjene zbog straha od nadolazeće vatrene stihije, saopštila je vojska.

Posle osmosatne pauze, avioni i helikopteri su nastavili danas da gase požare, koji su se u međuvremenu proširili na delove brda Penteli, koje je udaljeno oko 16 kilometara severno od Atine i doprli do kuća u predgrađu. Oblaci crnog dima nadvili su se nad grčkom prestonicom, zaklonivši sunce. Vlasti su evakuisale dve velike dečje bolnice, kampove i kuće u obližnjem selu, kao i u predgrađima na obodu prestonice, zasutim pepelom.

Zamenik komandira vatrogasne službe Stelios Stefanidis rekao je da do danas nisu prijavljene žrtve požara. On je dodao da su meteorolozi za danas najavili vetar brzine od 50 kilometara na čas. Vatrogascima su se u gašenju požara pridružili mnogi volonteri i vojni ugovorci, dok i mnogi stanovnici sami gase vatre u blizini svojih kuća.
XS
SM
MD
LG