Dostupni linkovi

Pretnje na grafitima


Foto: Vesna Anđić
Foto: Vesna Anđić
Poslednjih dana po fasadama širom Beograda pojavili su se grafiti sa natpisima "Stop gej paradi", "Pederi stop" ili "Smrt pederima", a neki od njih potpisani su imenima navijačkih grupa poput Blue Union Fudbalskog kluba Beograd ili Grobari – navijači Fudbalskog kluba Partizan.

Tužilaštvo kaže da je već sprovelo istragu u vezi sa grafitima mržnje, a organizatori Parade ponosa kažu da ih ovakve pretnje ne plaše i da će Parada sigurno biti održana.

Povod za grafite mržnje jeste Parada ponosa zakazana za 20. septembar ove godine u Beogradu. Zbog takvih grafita reagovalo je sedam nevladinih organizacija koje su u otvorenom pismu ukazale institucijama, predsedniku države, Vladi, Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), ministru unutrašnjih poslova i ministru za ljudska i manjinska prava, zatim zaštitiniku građana i gradonačelniku Beograda, da je ispisivanjem grafita počinjeno više krivičnih dela.

Boris Milićević, predsednik Gej strejt alijanse, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da grafita koji pozivaju na ubistva homoseksualaca svakim danom ima sve više i da je važno da država pronađe one koji su za to odgovorni:

"Mi smo jednostavno tim potezom hteli da upozorimo državne organe na to šta se sprema od strane ekstremističkih i navijačkih organizacija. Ono što očekujemo u budućnosti to je da, pre svega, policija, tužilaštvo i sudovi mnogo brže krenu da rešavaju taj problem. Jer, ukoliko se ne bude rešavao, nama nasilje sigurno predstoji."

"Od nadležnih organa zahtevamo da hitno ispitaju sve okolnosti ovog slučaja u skladu sa zakonima, pronađu i kazne počinioce i spreče ih u nameri da svoje pretnje sprovedu u delo", navodi se u saopštenju koje su potpisale Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Fond za humanitarno pravo, Gay-straight alijansa – GSA, Beogradski centar za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

S druge strane, predstavnici nacionalističkih i ultra desnih organizacija kažu da će učiniti sve da se Parada ponosa ne održi. Na naše pitanje da li su spremni na nasilje tokom Parade ponosa, Mladen Obradović iz pokreta Obraz, koji je policija svojevremeno označila kao klerofašističku organizaciju, kaže:

"Obraz se protivi održavanju jedne takve nakaradne manifestacije, i potpuno je prirodno da smo spremni na sve vidove delovanja u tom pravcu. U svakom slučaju, smatramo da je to samo početak i tek najava onoga što dolazi."

U okviru zakonskih nadležnosti, Republičko tužilaštvo preduzeće sve mere da se zaštite učesnici Povorke ponosa, izjavio je portparol Tužilaštva Tomo Zorić. On kaže da će MUP i Tužilaštvo preduzeti sve kako bi se sprečilo kršenje javnog reda i mira i napadi na učesnike Povorke.

A Marko Karadžić, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, osudio je u razgovoru za naš radio pojavu grafita u Beogradu, koji pozivaju na nasilno sprečavanje Povorke ponosa i istakao da je reakcija sedam nevladinih organizacija važno upozorenje državnim organima:

"Grafiti u Beogradu jasno i nedvosmisleno pozivaju na ubistvo i smrt, dakle, ne samo na nasilje i sprečavanje Gej parade. Ovo je čist kriminal koji se dešava u gradu Beogradu. Ono što su uradile nevladine organizacije, uradile su u interesu ovog društva u kojem ti ljudi žive i rade. Jer samo na taj način, jasnim stavom i državnih organa i svih nas u ovoj državi, kada budemo pokazali da smo protiv nasilja, a za jednakost i primenu svih onih garantovanih prava u Ustavu i zakonu i međunarodnimn konvencijama, možemo reći da živimo u demokratskom društvu. I mene ohrabruje takođe izjava iz Republičkog tužilaštva, kao i informacije koje dobijamo iz MUP-a, da su već pokrenuti određeni postupci protiv osoba koje su učestvovale u ispisivanju grafita i pozivanju na nasilje protiv određenog dela populacije."

U Beogradu je prva gej parada održana 2001. godine, a njene učesnike naočigled policije napali su pripadnici militantnih ultra desnih organizacija. U tom napadu povređeno je više desetina gejeva i lezbejki. Zbog pretnji nasiljem, najavljena parada 2004. godine je odložena. Kao i prethodne dve, i ovogodišnja parada ponosa obeležena je pozivima na nasilje prema LGBT populaciji.

Organizacioni odbor Parade ponosa 2009. istakao je da je studija bezbednosti već urađena. Za sada, nije poznata maršruta kojom će se učesnici kretati ni koliko će ih biti, ali će skup biti održan u centru grada.

Dragana Vučković, članica ovog organizacionog odbora, kaže za RSE da je i njihova studija bezbednosti pokazala da je Parada ponosa skup sa visokim rizikom, ali:

"Da uz sve preventivne mere policije i njihovo profesionalno delovanje, ovaj skup može da prođe apsolutno bezbedno. Ovi grafiti, a i reakcije koje dolaze i iz nevladinog sektora i od strane institucija, zapravo samo potvrđuju da će se povorka desiti. Mislim da grafiti potvrđuju potrebu da se ovakav skup organizuje, a reakcija institucija i organizacija govori da je to moguće uraditi, i da je to moguće uraditi bezbedno po sve učesnike tog dana."
XS
SM
MD
LG