Dostupni linkovi

Otvoren granični prelaz između Crne Gore i Albanije


Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Premijeri Crne Gore i Albanije Milo Đukanović i Sali Beriša otvorili su u četvrtak granični prelaz između dvije zemlje, čiju je gradnju finansirala Evropska unija. Obostrano je konstatovano da je to još jedan simbol svestranih dobrosusjedskih odnosa. Neki politički subjekti u Crnoj Gori smatraju da se ne bi trebalo zaustaviti samo na otvaranju ovog prelaza.

Brzina kojom je izgrađen granični prelaz Sukobin - Murićani, na crnogorsko albanskoj granici u rejonu Ulcinja, prema riječima premijera Mila Đukanovića, simbolizuje napredak u razvoju odnosa Crne Gore i Albanije, jačanje svestranih dobrosusjedskih odnosa utemeljenih na tradicionalno međusobnom uvažavanju i predstavlja intenzitet u procesu približavanja zajedničkim evropskim i evrotlantskim ciljevima:

Foto: Savo Prelević


"Dragi prijatelju, gospodine Beriša, moderni granični prelaz po evropskim standardima koji danas otvaramo izraz je shvatanja u Crnoj Gori i Albaniji kao i drugim zemljama Zapadnog Balkana po ugledu na razvijene demokratije, kako granice zbližavaju ljude i spajaju narode u interesu zajedničkog dobra i naroda i država."


Albanski premijer Sali Beriša je naveo da nikada u istoriji Albanija i Crna Gora nijesu imale bolje odnose nego danas.

"Ovo je prilika da poručimo ponovo da treba da otvorimo svoje granice. Zahvaljujemo se za ovaj divan objekat i on je samo jedan od stotinu projekata Evropske unije u Albaniji i Crnoj Gori uređenih pomoću poreskih obveznika Evropske unije", rekao je Beriša, naglašavajući činjenicu da je gradnju graničnog prelaza finansirala Evropska unija.

Foto: Savo Prelević


Beriša i Đukanović su konstatovali da to pokazuje odnose Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana koji je, kako su rekli, humaniji nego ikada, potvrđujući da će otvaranje novog graničnog prelaza sa Albanijom pospješiti ekonomski ambijent u Ulcinju i Crnoj Gori. Novinar iz Ulcinja Mustafa Canka ipak podsjeća da je do Drugog svjetskog rata bilo pet graničnih prelaza od Jadranskog mora do Skadarskog jezera, a da tek od 2002. godine imao prelaz Sukobin:


"Možete sami izvesti zaključak koliko smo napredovali u slobodnom protoku ljudi. Takođe, plašim se da se sve ovo radi presporo. Još ne znamo kada će početi da se gradi jadransko-jonski autoput, dok će uskoro biti otvoren autoput od Drača do Prištine kojim će, na primjer, za dva i po sata Kosovari moći da stignu na Jonsko more. Šin Đon je sada praktično kosovska luka na Jadranu što znači da će biti manje posla za Luku Bar. Mislim da u Crnoj Gori još uvijek nijesmo svjesni tržišta Albanije, a trebalo bi. To će biti jedina zemlja na Balkanu koja ove godine, na primjer, neće zabilježiti pad u ekonomiji. Za posljednje dvije godine Skadar se preporodio. Mnogo Ulcinjana tamo ide u kupovinu jer je sve bar za trećinu jeftinije nego u Crnoj Gori. Za njih je današnji događaj veoma pozitivan."

Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Sali Beriša, Foto: Savo Prelević


Stanovnicima Skadra i Ulcinja bi trebalo omogućiti da sa ličnom kartom prelaze granični prelaz Sukobin i da to postane granični prelaz za robe, kaže Genci Numanbegu, poslanik albanske partije Forca iz Ulcinja:


"Današnje otvaranje graničnog prelaza Murićani je važan korak u razvijanju odnosa između Crne Gore i Albanije, ne samim tim da će biti pojednostavljena procedura prelaska granice, već time da će to pospješiti najvjerovatnje i promet turista između Crne Gore i Albanije, što je i prvenstveno želja stanovnika područja Crne Gore u Ulcinju. Granični prelaz nije još ni blizu da bude granični prelaz za robe i to ćemo mi kao i partija inicirati da se ove dvije komponente, da taj granički prelaz bude napravljen na taj način da se sa ličnom kartom prelazi i da bude granični prelaz i za robe i na taj način pospješi drugu ekonomsku saradnju između Albanije i Crne Gore."
XS
SM
MD
LG