Dostupni linkovi

Nikolićeva stranka dobila podršku birača


Tomislav Nikolić, Foto: Vesna Anđić
Tomislav Nikolić, Foto: Vesna Anđić

Vanredni lokalni izbori u tri opštine, od kojih dve beogradske, pokazali su da je Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića, uz Demokratsku stranku, osvojila najviše glasova. Čime je to stranka donedavnog šefa radikala u Srbiji uspela da motiviše birače i da li je moguće da kroz sličnost političkog zaokreta, a zatim i podelom vlasti sa predsednikom države, Nikolić postane srpski Sanader?

Naprednjaci Tomislava Nikolića uspeli su da ostvare dobre rezultate zbog najmanje dve naoko vidljive činjenice. Preoteli su deo biračkog tela dojučerašnjih kolega radikala, ali su i malu izlaznost iskoristili da animiraju svoje verne glasače, tradicionalno nezadovoljne strankama na vlasti.

Aleksandar Vučić kaže da je njihova pobeda rezultat rada koji gleda u budućnost, kaže da su siti pirovih pobeda:

„Mi ćemo građanima reći da želimo da učinimo sve što je u našoj moći da naš program ispunimo, da pomognemo i doprinesemo boljem životu građana. Nemojte da imate iluziju da to neće biti tako. Sad vam kažem, 16. avgusta su izbori u Gračanici i Goraždevcu i mi ćemo pobediti i na Kosovu i Metohiji. Pobeđivaćemo svuda, ali nijednog trenutka nećemo pokazivati osionost, veoma poštujemo rezultat koji je postigla lista Za evropsku Srbiju.“

Naprednjaci su izgleda vrlo dobro premostili doskora nerešivu dilemu. Kako zadržati deo radikalskog glasačkog tela i osetno smekšati svoj stav prema evrointegracijama i i SAD približavajući svoju poziciju stavovima vladajućeg bloka. Prvi koga bi ovi rezultati trebali da razdrmaju su vladajuće demokrate predsednika Borisa Tadića. Šefica poslaničkog kluba ove patije Nada Kolundžija:

„Očigledno da je postojala potreba unutar tog radikalskog biračkog tela, prethodno jedinstvenog, a sada podeljenog, da se definiše ko je uz koga. Na neki način bilo je to raščišćavanje pozicija između dve stranke koje su nastale iz jedne, Srpske radikalne stranke. Ne bih rekla da bi trebalo biti zabrinut, ovi rezultati ne daju razloge za zabrinutost, ali u svakom slučaju nameću neka pitanja na koja bi trebalo tražiti odgovore.“


Posle dobrih rezultata lokalnih izbora vetar će verovatno duvati u leđa naprednjacima. Srpska radikalna stranka, s obzirom na ostvarene rezultate u opštini Zemun, koji se smatra glavnim uporištem radikala, biće opoziciona stranka.

Šef radikala Dragan Todorović nije želeo da analizira izborni uspeh Nikolića, ali zato očekuje da se poštuje izborna volja kada su i poslanički mandati u pitanju, za koje tvrde da su im naprednjaci preoteli u stranačkom cepanju:

„Ne treba nam ništa više od onoga što smo dobili od građana Zemuna, oni su nam dali 10.01 odsto. Ne pristajemo na manje ni kada su u pitanju majski izbori, ni kada su u pitanju izbori iz 2008. godine ni kada su u pitanju izbori iz juna 2009. godine.“


Napredna stranka će se verovatno truditi da skloni radikale iz srpske politike, a zajedno s njima i koaliciju oko Demokratske stranke Srbije, koji za sada pokrivaju biračko polje i političke interese naprednjaka. U Demokratskoj stranci Srbije ne žele da komentarišu konkurentski uspeh Demokratske stranke i naprednjaka, ali su spremni da sa naprednjacima sarađuju u lokalnim oragnima vlasti. Miloš Aligrudić:

„To pitanje je bolje uputiti na adrese te dve političke stranke. Te dve opštine u Beogradu imaju i simbolički politički značaj i on je, tako je ispalo u ovom trenutku, bio prevashodniji od nečega drugog.“

Profesor fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da su na pobedu naprednjaka uticale dve činjenice, odnosno dva fenomena:

„Jedan je veoma niska izlaznost birača, što pokazuje nizak kredibilitet političkih institucija i prodor naprednjaka koji pokazuju da su uzeli gotovo četiri petine nekadašnjeg radikalskog tela i s jedne strane kaznili, što je običaj na lokalnim izborima, vladajuću koaliciju koja nije postigla odgovarajuće efekte, a s druge strane da sem naprednjaka sve tradicionalne političke stranke, sa izuzetkom socijalista, nisu održale svoje rezultate ili ih popravile. To govori o tome koliko političke elite u Srbiji, čak i kad se radi o opštinskim izborima, jesu ozbiljan test.“

Deo političke javnosti, ali i analitičari, odmah nakon iščitavanja prvih rezulata lokalnih izbora postavljali su pitanje ima li Nikolić šansi da postane srpski Sanader. Najpre kroz sličnost političkog zaokreta, a zatim i podelom vlasti sa predsednikom države. Koliko su i da li su to daleka politička pitanja najmanje u ovo trenutku zavisi od Nikolića.
XS
SM
MD
LG