Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obnova kuća na Kosovu


Premijer Hashim Thaci postavlja temeljac za jednu od srpskih kuća u Obiliću,02.06.2009.

Na Kosovu je bolje nego u Srbiji, kazala je Radojka Spasić tokom posete i postavljanja kamena temeljca za njenu kuću u selu Crkvene Vodice u opštini Obilić na desetak kilometara severozapadno od Prištine.

„Ne, ne, bolje je ovde, naši stari, dedovi i pradedovi su živeli ovde, sada svi i moji unučići volimo da živimo na svom mestu, na svom ognjištu.“

Gospođa Spasić je bila raseljeno lice i živela je u Vrnjačkoj banji. Danas su u njeno dvorište došli premijer Vlade Kosova Hašim Tači, ministar za povratak i zajednice Saša Rašić i predstavnici opštine Obilić.

Premijer je postavio kamen temeljac nove porodične kuće za porodicu Spasić.

U roku od mesec dana treba da završi porodična kuča Spasića, obećao je premijer Tači, koji je nakon što je posle ručka sa članovima ove porodice rekao da će vlada koju on vodi omogućiti povratak svakom pripadniku srpske zajednice koji želi da živi na Kosovu.

“Porodica Spasić je porodica koja se vratila da bi živela na novom Kosovu, u novoj kući koja je započela da se gradi sredstvima Vlade Kosova. Sredstva za ovu namenu se neće smanjivati već povećavati. Kosovo je zemlja svih“, rekao je kosovski premjer.

Prema podacima Ministarstva za povratak i zajednice do sada se na Kosovo vratilo 18 hiljada lica. Ove godine oni očekuju povratak na stotine srpskih porodica.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Saša Rašić:

„ Ono što me trenutno čini srećnim jeste što se mnogo ljudi vraća i želi da se vrati, javlja ministarstvu sa zahtevom i želi da se vrati na Kosovo. Mi ćemo pomoći maksimalno koliko budemo u mogućnosti. Nadamo se da će svi želeti da se vrate i ja kao ministar sa celom Vladom Kosova i sa međunarodnom zajednicom sigurno ćemo pomoći sve da se vrate. Očekujemo par stotina porodica da se ove godine vrate.“


Ministar Rašić ističe da je proces povratka u seoske sredine do sada bio lakši u odnosu na gradske i ističe da je mnogo veći problem integracija, zapošljavanje povratnika, rešavanje njihovih realnih potreba, dok premijer Tači ističe da će otkloniti sve prepreke na koje bude nailazio proces povratka.

„Ja i Vlada koju vodim ćemo eliminisati svaku prepreku koja bude pred ovim procesom kako bismo imali uspeha. Uspeh neće izostati ako zajedno živimo i radimo“,
poručio je premijer Tači.

Tokom proteklih godina bilo je slučajeva da su kuće koje su izgrađene sredstvima vlade ili stranih donatora prodavane ili ostavljane prazne pošto su vlasnici tih kuća, Srbi odlučili da žive u Srbiji ili u sredinama na Kosovu gde su Srbi u većini. Premijer veruje da to neće biti slučaj u mešovitom selu Crkvena vodica.

„Ovo pitanje nije u saglasnosti sa kosovskom realnošću. Mi vraćamo ljude na Kosovo, a ne da odlaze sa Kosova, to je pozitivno kretanje, mi smo preuzeli odgovornosti koje nam pripadaju“,
kazao je premijer Kosova.

Ministar Rašić kaže da je prošle godine zbog proglašavanja nezavisnosti Kosova bilo stagnacije u procesu povratka, ali je prema njemu raspoloženje za povratak ove godine veće.

Ministarstvo smatra da je za održivi povratak potrebno obezbediti sredstva koja Vlada Kosova u ovom trenutku ne može da obezbedi. Ministarstvo je za podršku procesu povratka obe godine dobilo 7,5 miliona evra što je nedovoljno ako se želi da se proces povratka ostvari kako treba.
XS
SM
MD
LG