Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radmanović i Tadić za jačanje međudržavne saradnje


Nebojša Radmanović i Boris Tadić u Beogradu, 25. maja 2009.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović i predsednik Srbije Boris Tadić založili su se danas u Beogradu za jačanje saradnje dve zemlje i osudili poteze koji vode radikalizaciji kako odnosa unutar Bosne i Hercegovine, tako i odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije.

Radmanović je na konferenciji za novinare rekao da se lideri BiH slažu kada je reč o opredeljenju za evroatlantske integracije, ali da do problema dolazi zbog različitog tumačenja Dejtonskog sporazuma.

Ističući da je BiH opredeljena i za EU i NATO, Radmanović je rekao da "te dve stvari jesu ono o čemu smo jedinstveni". "Problemi u BiH
postoje zbog različitog tumačenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prisustva visokog predstavnika međunarodnog zajednice koji ima konačnu reč u BiH", dodao je on.

Tadić je rekao da je za Beograd prihvatljivo sve što je dogovor unutar BiH, dogovor sva tri naroda u BiH, dok ono što je nametnuto za Srbiju, kao garanta Dejtonskog sporazuma, nije prihvatljhivo.

"Srbija snažno podržava Dejtonski sporazum i sve političke implikacije tog sporazuma. To znači nijednog trenutka Srbija ne dovodi u pitanje integritet BiH, naprotiv, smatra da je integritet BiH od izuzetne važnosti za stabilnost čitavog regiona", poručio je Tadić.

Predsednik Srbije izrazio je žaljenje što hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić nisu došli u Beograd, istakavši da su oni uvek dobrodošli u Srbiju.

"Srbija je prijatelj BiH, Srbija je prijatelj svih naroda koji žive u BiH ne samo srpskog već i bošanjačkog i hrvatskog", poručio je Tadić ističući da je "demokratski dijalog u BiH nužna pretpostavka političke stabilnosti" te zemlje.

Podsećajući na specijalne odnose sa RS, Tadić je rekao da oni "nijednog trenutka ne dovode u pitanje principijelni stav Srbije o podršci integritetu BiH" i dodao da je Srbija zainteresovana za iste takve odnose sa Federacijom.

"Srbija snažno podržava sve ono što se dogovore predstavnici naroda BiH i u tom smislu i evropske i evroatlantske integracije", ponovio je
Tadić, dodajući da Srbija tako podržava i Prudski sporazum bosanskih lidera o ustavnim reformama.

Radmanović je ukazao da je veoma važno kada Srbija kao garant Dejtona kaže da je za poštovanje tog sporazuma što podrazumeva celovitu BiH ali i unutrašnje odnose vezane za dva entiteta i konsenzus tri konstitutivna naroda.

Na pitanje da prokomentariše Komšićev zahtev za raspisivanje poternice za bivšim predsednicima Jugoslavije Dobricom Ćosićem i Zoranom Lilićem, Radmanović je ocenio da je to "u funkciji radikalizacije odnosa u BiH i odnosa sa Srbijom".

Tadić je rekao da o tome ne odlučuju predsednici i da to pitanje treba prepustiti pravosudnim organima.

Povodom informacija da je Silajdžić predložio za novog ambasadora u Srbiji jednog od osumnjičenih za napad na Tuzlansku kolonu, Tadić i
Radmanović su rekli da im tako nešto nije poznato, a bosanski zvaničnik je naveo da je Predsedništvo imenovalo ambasadora.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG