Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbi počeli pripreme za obnovu kuća


Srbi iz naselja Brđani u severnoj Kosovskoj Mitrovici započeli su u sredu raščišćavanje terena na pet lokacija za obnovu svojih kuća u ovom delu grada. Mehanizacija je počela sa radom, a u samom naselju izuzetno je pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe, EULEX-a policije i Kfora.

Srbi iz naselja Brđani u ponedeljak su nakon dve sedmice prekinuli proteste pošto su sa predstavnicima UNMIK-a postigli dogovor da i oni započnu rekonstrukciju svojih kuća u ovom naselju.

Srbi su protestovali zbog obnove kuća čiji su vlasnici Albanci u naselju Brđani, tražeći da se pre povratka Albanaca omogući i povratak Srba na Kosovo, ali i obnova njihovih kuća u ovom delu Kosovske Mitrovice. Regionalni predstavnik UNMIK-a Jaroslav Kozak kaže da rekonstrukcija kuća protiče u mirnoj atmosferi i bez incidenata:

“Saglasno našem sporazumu danas su počeli radovi na raščišćavanju na 5 lokacija bez ikakvih problema, situacija je sada mirna, bezbedna.”


Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović izjavio je danas da su Srbi iz naselja Brđani u severnoj Kosovskoj Mitrovici dobili punu podršku Vlade Republike Srbije u pogledu rekonstrukcije kuća u ovom naselju. Bogdanović je nakon sastanka sa predstavnicima Srba iz ovog naselja kao i liderima Srba sa severa Kosova u Kosovskoj Mitrovici izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom da i Srbi obnavljaju svoje kuće u Brđanima:

“Ono što je vrlo bitno da će te kuće graditi i nadamo se da neće biti problema, da neće biti sukoba, jer nikome danas nije u interesu da postoje trvenja i problemi. Mi moramo živeti jedni pored drugih, moramo graditi jedni pored drugih. Želim da apelujem i na Albance da dozvole svojim komšijama da mogu isto da grade na Brdu kao što i oni grade. U finansiranju izgradnje srpskih kuća pomažu nevladine i međunarodne organizacije, pomagaće i država Srbija to nije sporno. Naša obaveza i Ministarstva za Kosovo i Metohiju i Vlade Srbije da pomogne svim interno raseljenim licima.”

Na pitanje novinara da li je od EULEX-a, UNMIK-a ili kosovskih institucija zatražio dozvolu za današnju posetu Bogdanović je kazao:

“Ne, nisam tražio dozvolu i nema potrebe. Ja dolazim ovde gde sam rođen i gde živi moja porodica i zato smatram da meni nikakve dozvole nisu potrebne za dolazak na Kosovo i Metohiju.”

Predsednik Opštine Južne Kosovske Mitrovice Bajram Redžepi za naš program kaže da i Srbi i Albanci imaju pravo na povratak:

“Renoviranje kuća od strane njihovih vlasnika koji su ranije živele u tom delu grada je sasvim normalna stvar. Ti Albanci koji obnavljaju svoje kuće su deset godina živeli po kolektivnim centrima u veoma lošim uslovima dok su neki živeli privatno i plaćali kiriju. Mislim da je normalno očekivati da se oni vrate u svoje kuće čiji su vlasnici. Taj princip o povratku treba da važi za sve ljude na Kosovu. Znači i da se Albanci vrate u svoje kuće i naravno Srbi.”

U Brđanima su pre petnestak dana Albanci počeli obnovu svojih kuća porušenih tokom sukoba na Kosovu 1999. godine. Tokom protesta Srba u minule dve sedmice Euleks policija je koristila suzavac protiv demonstranata, dok su prvih dana protesta korišćene i šok bombe.

Zvaničnici Euleksa u Kosovskoj Mitrovici saopštili su da su preduzeli sve mere da bi imali kontrolu u severnom delu grada. U Euleksu ističu da u Brđanima neće biti dozvoljeno prisustvo drugih osoba, već samo onih koji rade na obnovi kuća. Grad Kosovska Mitrovica je već deset godina, nakon konflikta na Kosovu, podeljen na severni (pretežno srpski) i južni (albanski) deo grada.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG