Dostupni linkovi

Tadić u Makedoniji, Sejdiu nije pozvan


Skoplje
Skoplje

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu nije prisustvovao inauguraciji makedonskog predsednika, jer nije bio pozvan. Ipak, Sejdiu je rekao da to neće narušiti odnose Makedonije i Kosova. Diplomatski uspeh, ali ne posebno bitan - ocenjuje se u Beogradu nakon što je predsednik Srbije Boris Tadić pozvan na inauguraciju u Skoplje, a Sejdiu ne.

Odnosi Kosova i Makedonije nisu narušeni

Višednevna dilema oko odlaska Sejdiua u Skoplje na inauguraciju makedonskog predsednika je rešena ali nisu potvrđeni razlozi. Sam Sejdiu je rekao da nije dobio poziv za učešće na ceremoniji.

“Nisam dobio nikakav poziv. Kada se stvore odgovarajuće okolnosti ja ću imati želju da posetim Makedoniju a i makedonski predsednik Kosovo. Naše države će biti u stalnim kontaktima”
, rekao je Fatmir Sejdiu dodavši da su za Kosovo najvažniji unutrašnji razvoj i pozitivna kretanja u međunarodnim odnosima.

Spekuliše se da je Sejdiuu ponuđeno da on sam pronađe način da ne dođe na inauguraciju, kako bi se izbegao eventualni bojkot predsednika Srbije Borisa Tadića.
Prethodno je potpredsednik makedonskog parlamenta Rafiz Haljiti u izjavi za RTK rekao da je poziv za Sejdiua prošao Skupštinski protokol i poslat makedonskoj Kancelariji za vezu u Prištini. Niko iz te kancelarije nije želeo da daje izjave medijima. Štampa, kojoj je Sejdiuovo neučešće na inauguraciji jedna od glavnih tema, prenosi anonimne izvore koji kažu da je poziv upućen kancelariji predsednika Kosova.

U međuvremenu na Kosovu se šire spekulacije o tome zašto Sejdiu nije pozvan. Izveštava se da je Sejdiuu ponuđeno da on sam pronađe način da ne dođe na inauguraciju, kako bi se izbegao eventualni bojkot predsednika Srbije Borisa Tadića.

Srpski zvaničnici su do sada više puta napuštali međunarodne skupove ako bi na njima bili prisutni i predstavnici institucija Kosova.

U brojnim komentarima i analizama u štampi navodi se da ovakav potez makedonskih vlasti ne doprinosi uspostavljanju diplomatskih odnosa, nastavku i jačanju ekonomske saradnje. Neki listovi pišu da se radi o skandalu koji ne doprinosi regionalnoj stabilnosti, jer je upravo kako se navodi ‘Kosovu kao najmlađoj državi potrebna regionalna podrška a naročito od svog suseda Makedonije’.

Skoplje se tako ponelo prema nama pošto Kosovo nije jasno definisalo svoju poziciju.
Slično smatra i kosovska opozicija. Ardijan Đini, šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova, kaže da je Makedonija ponizila Kosovo i da su institucije u Prištini pogrešno reagovale pokazujući inferiornost.

“Skoplje se tako ponelo prema nama pošto Kosovo nije jasno definisalo svoju poziciju. Uprkos činjenici da su i Albanija i Kosovo, dakle kao albanski faktor na Balkanu, uticali na postojanje Makedonije i jedine priznaju njenu punu celovitost, Skoplje ima smelosti da se tako ponaša prema nama”, rekao je Đini.

U svakom slučaju ima nepotvrđenih najava da bi Sejdiu mogao posetiti Skoplje 21. maja, kada bi dva predsednika razgovarala o jačanju diplomatskih odnosa i otvaranju ambasada.

U Beogradu zadovoljstvo

Diplomatski uspeh, ali ne posebno velik i bitan. Takvi se komentari mogu čuti u Beogradu nakon što je postalo jasno da kosovski predsednik neće prisustvovati inauguraciji svog novog makedonskog kolege, dok je predsednik Srbije Boris Tadić otputovao u Skoplje.

To je akt koji pokazuje izuzetno zainteresovanost Skoplja za punu normalizaciju odnosa sa Beogradom.
To što kosovski predsednik Fatmir Sejdiu nije dobio poziv na inauguraciju svog novog makedonskog kolege jeste diplomatski uspeh Beograda, ocenio je član Saveta za spoljnu politiku Ministarstva inostranih poslova Srbije Vatroslav Vekarić. U izjavi za naš radio on ipak nije mogao da kaže da je slanje pozivnice iz Skoplja u Prištinu izostalo pod pritiskom:

“Ne znam da li je pritisak prava reč, ali u svakom slučaju uvažavanje srpskih stavova nakon priznavanja Kosova je nešto što makedonska politika svakako ima u vidu. Drugim rečima, s obzirom na njihovu situaciju, događa se jedno balansiranje koje je bilo čak i za očekivati. U svakom slučaju to je akt koji pokazuje izuzetno zainteresovanost Skoplja za punu normalizaciju odnosa sa Beogradom.”


Ne sme se zanemariti to što su Srbija i Makedonija dugo imale dobre odnose a jasno je da na obe strane postoji interes da se takvo stanje i održi, ocenio je spoljnopolitički analitičar Simeon Pobulić. Na preterano kvaranje odnosa nije uticalo ni to što je Makedonija priznala Kosovo prošle godine, a ovih dana smo svedoci prvih pokušaja obnavljanja punih diplomatskih odnosa između dve države. U suštini pitanje Sejdiuovog prisustva na inauguraciji u Skoplju u tom procesu teško da je moglo biti poseban srpski uslov:

Simeon Pobulić
“To je stvar koja nema neki kratkoročni značaj. To će trajati i trajati, jer sve druge stvari su dobro tekle i to je ostalo. Na kraju krajeva mi smo prvi upotrebili reč Makedonija, a ne onaj čudni naslov za državu. To u svesti jedne dobre tamošnje većine postoji. Druga stvar je takođe bitna. Prosto diplomatskim rečnikom oni jesu priznali kosovsku nezavisnost ali ne moraju mnogo oko toga dalje da rade. Njih niko neće pritiskati da pozovu Sejdiua u Skoplje ili neke druge stvari. Oni su samim priznavanje nezavisnosti oni su ispunili što se od njih očekivalo.”

Ipak, problem oko Sejdiuovog dolaska u Skoplje mogao bi biti naznaka novih komplikacija. Analitičari se pitaju da li je poslednji događaj samo najava neprijatnog izbora sa kojim bi se Makedonija ubuduće često mogla susretati. A to je izbor ili Priština ili Beograd. Savetnik u Ministarstvu inostranih poslova Vatroslav Vekarić:

Svaki akt kojim se osporava puna nezavisnost Kosova i manifestacije te nezavisnosti je nešto što se u Beogradu smatra dobrodošlim.
“Svaki akt kojim se osporava puna nezavisnost Kosova i manifestacije te nezavisnosti je nešto što se u Beogradu smatra dobrodošlim. Sa tog stanovišta mislim da Beograd time može biti zadovoljan. Koliko je to dugoročno? To je druga stvar. Ali u svakom slučaju ovo je nešto što će Beograd činiti zadovoljnim, ali i nešto što će u Prištini naići na velike kritike. I nailazi već.”

Simeon Pobluć ipak je uverenja da su na rizike koji proizlaze iz nerešenog kosovskog pitanja u mnogome svi u regionu spremni. Te da ne bi upotreba reči poput “neprijatni izbor” ovde mogla biti i pogrešna:

“Neće to za njih biti neugodni izbor. Oni će ići strogo tamo gde imaju neku korist. Na primer, ako je ekonomija, poslovi, to će ići nesmetano, šta god mi mislili. Poslove neće gubiti. S druge strane neke velike obaveze da grade zbog nekog principa, to njima ne treba jer na njih niko neće vršiti pritisak. Niko od Makedonije neće tražiti da se nešto naročito pokaže.”

Fatmir Sejdiu nije otputovao u Skoplje ali barem u ovom trenutku ta činjenica ne budi osećaj trijumfa u Srbiji. Ako ni zbog čega drugog ono zbog toga što makedonsko priznavanje Kosova i posle ovog diplomatskog incidenta ostaje na snazi.
XS
SM
MD
LG