Dostupni linkovi

U Beogradu regionalna kancelarija EIB-a


Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Radovan Borović
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Radovan Borović

Vlada Srbije i Evropska investiciona banka (EIB) potpisali su u ponedeljak sporazum o osnivanju regionalne kancelarije te finansijske institucije u Beogradu, koja će biti otvorena i pokrivati aktivnosti na Zapadnom Balkanu odmah pošto Srbija podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

Sporazum Evropske investicione banke i Srbije o osnivanju regionalne kancelarije te banke u Beogradu, prve izvan članica Evropske unije, i sporazum o kreditu od 250 miliona evra za pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji, potpisali su u Beogradu potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić i potpredsednik EIB Dario Skanapjeko. Ovo je danas važan dan za evropske integracije Srbije, kaže Božidar Đelić:

Foto: Radovan Borović
"I veoma sam srećan što sam mogao ponovo da potvrdim ono evropsko penkalo. Danas smo potpisali i formiranje regionalne kancelarije Evropske investicione banke u Beogradu. Ovo je prva regionalna kancelarija koju otvara ta banka van Evropske unije, i to je još jedan jasan signal evropske budućnosti naše zemlje. Već smo u pregovorima za dodatnih 1.4 milijarde evra novih projekata – među njima je 740 miliona evra za Koridor 10 i obilaznicu oko Beograda."

Predviđeno je da kancelarija, prva izvan zemalja članica Evropske unije, bude otvorena kad se Srbija kandiduje za članstvo u Uniji.

Ugovor o novom kreditu EIB do leta treba da bude ratifikovan u Skupštini Srbije. Potpredsednik Evropske investicione banke, Dario Skanapjeko, kaže da je banka ove godine pokrenula program za Srbiju u cilju borbe sa finansijskom krizom i pomoći u pristupanju Evropskoj uniji:

Diana Dragutinović
"Ove investicije će, s jedne strane, podržati nacionalnu ekonomiju, odnosno, oporavak nacionalne ekonomije i, s druge strane, istovremeno, će utrti put za integraciju Srbije u Evropsku uniju. Kao što smo čuli, gospodin Đelić je rekao da je danas potpisao ovaj sporazum evropskim penkalom i ja se nadam da u tom penkalu još ima dovoljno mastila i da će se još puno koristiti u budućnosti."

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović kaže da je Evropska investiciona banka dala značajan doprinos jačanju javnog i privatnog sektora u Srbiji i da pomaže u prevladavanju posledica ekonomske krize:

"Ono što Srbiji sada treba nisu reči nego akcija. Potrebna je primena plana za oporavak, potrebni su nam fiskalni stimulansi, zdrav bankarski finansijski sektor u službi građana i u službi privrede."

Preduzeća kojima budu odobreni krediti moći će da ih koriste za realizaciju projekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, energetike, zaštite životne sredine i za razvoj lokalne infrastrukture, pojasnila je Ana Gligorijević, viceguvernerka Narodne banke Srbije:

"Ova sredstva se odobravaju po veoma povoljnim uslovima, ona su dugoročna, zavise od namene, znači, rokovi otplate su 7, 12, i 15 godina, zavisno od toga da li se finansira lizing, mala i srednja preduzeća ili lokalne samouprave. Grejs period, odnosno, period počeka je veoma dugačak, a kamatna stopa, u zavisnosti od korisnika, može da bude promenjiva ili fiksna. Trenutno, promenjiva iznosi oko 4.2 odsto na godišnjem nivou, a fiksna indikativna je trenutno oko 6.9 odsto na godišnjem nivou."

Preko Narodne banke Srbije do sada je realizovano 65 miliona evra kredita Evropske investicione banke za mala i srednja preduzeća u Srbiji, kojima je obezbeđeno 1.600 novih radnih mesta.
XS
SM
MD
LG