Dostupni linkovi

Srbi prekinuli proteste


Obnova albanskih kuća u severnoj Kosovskoj Mitrovici
Obnova albanskih kuća u severnoj Kosovskoj Mitrovici

Srbi iz naselja Brđani u severnoj Kosovskoj Mitrovici u ponedeljak su, nakon dve sedmice, prekinuli proteste, pošto su sa predstavnicima UNMIK-a postigli dogovor da i oni započnu rekonstrukciju svojih kuća u ovom naselju.

Jedan od predstavnika Srba iz ovog mesta Nebojša Minić izjavio je da su postigli dogovor sa predstavnicima međunarodne zajednice da u sredu započnu sa rekonstrukcijom pet kuća:

"Mi smo prihvatili uslove međunarodne zajednice i oni su se obavezali da neće tolerisati više projekte južne opštine i da neće sprovoditi projekte južne opštine na severu bez saglasnosti lokalnih srpskih institucija pre svega opštine Kosovska Mitrovica."

On je kazao da su razgovarali sa predstavnicima UNMIK-a a posredno preko njih i sa predstavnicima EULEX-a:

"Obećali su bezbednost. Mi smo prvo tražili podelu vremena na nedelju dana, međutim oni su preuzeli odgovornost na sebe, kontrolišu situaciju u potpunosti znači za sve u nekom narednom vremenu je odgovorna UNMIK administracija i EULEX policija zajedno sa Kforom."


Srbi su dve sedmice protestovali zbog obnove kuća čiji su vlasnici Albanci tražeći da se pre povratka Albanaca omogući i povratak Srba na Kosovo, ali i obnova njihovih kuća u ovom delu Kosovske Mitrovice.

U Brđanima, gde su pre petnaestak dana Albanci započeli obnovu svojih kuća koje su porušene tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, nalaze se i porušene kuće Srba, čija obnova treba da počne u sredu.

Delegati Skupština zajednica opština Kosova i Metohije zatražili su danas od predsednika Srbije Borisa Tadića da diplomatskim putem Srbima na Kosovu reši problem sa snadbevanjem električnom energijom. Zatraženo je od zvaničnog Beograda i da pozove sve Srbe zaposlene u organima Vlade i Skupštine Kosova da napuste te institucije.

Odbornici su sa današnje sednice uputili apel vlastima u Beogradu da otkažu najavljenu posetu Džozefa Bajdena, potpredsednika SAD Srbiji.

Oni su naveli da će, u slučaju da apel ne urodi plodom, na dan dolaska potpredsednika SAD održati protest u Kosovskoj Mitrovici.
XS
SM
MD
LG